Fototipurile și afecțiunile ameliorate de soare

Deschide videoclipul

În 1975, dermatologul Thomas Fitzpatrick, a clasificat tipurile de piele în funcție de cantitatea de pigment și de reacția la expunerea solară. Aceste informații sunt corelate cu riscul expunerii la soare și bolile asociate. 

Tu știi care e fototipul pielii tale?

 

Medicul specialist în dermatologie și estetică medicală, Teodora Predescu ne-a prezentat tipurile și riscurile asociate.

 

Există șase tipuri conform clasificării Fitzpatrick.

 

Fototipul I,  pielea albă, care asociază păr blond sau roșcat, se arde întotdeauna și nu se bronzează niciodata, cu pistrui pronunțați, caracteristică zonelor nordice.  

 

Fototipurile III și IV, asociază păr șaten, ochi căprui și o piele care se bronzează și se arde uneori. Este caracteristică zonei noastre și reprezintă tipul de piele adaptat celor patru anotimpuri.

 

E bine să știți că soarele face și bine pielii, nu doar usucă și arde. Există câteva afecțiuni care sunt ameliorate prin expunerea la soare. Pacienților cu psoriazis de exemplu li se recomandă cure heliomarine și fototerapia.

 

Există însă și afecțiuni agravate de expunerea la soare. (vezi mai multe în materialul video)

 

Ce e bine să reținem pentru ca protecția pielii să devină un reflex, e că soarele afectează pielea tot timpul anului. Nu doar vara, ci și toamna și mai ales iarna. Dacă e nor, nu înseamnă că pielea nu e afectată de radiații. Să învățăm să ne protejăm așadar pentru a avea o piele sănătoasă, frumoasă și tânără tot timpul anului!

 

Text Mihaela Moldoveanu


Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.