Cea mai frecventa leziune la sportivi – ruptura ligamentului incrucisat anterior

5018 vizualizariDeschide videoclipul

Iubitorii si practicantii sporturilor de iarna trebuie sa se pregateasca serios si sa tina cont de multe aspecte inainte de a pleca la munte. Si asta deoarece, an de an, tot mai multi pacienti se prezinta la cabinetul fizioterapeutului din cauza accidentarilor survenite la ski, care provoaca ruptura ligamentului incrucisat anterior, o afectiune ce se manifesta prin durere si umflarea zonei afectate. Recuperarea medicala poate dura intre 2 - 7 luni si necesita un efort sustinut atat din partea pacientului, cat si din partea fizioterapeutului, care trebuie sa redea progresiv mobilitatea pacientului.


Cea mai frecventa leziune la sportivi – ruptura ligamentului incrucisat anterior Cea mai frecventa leziune la sportivi – ruptura ligamentului incrucisat anterior Cea mai frecventa leziune la sportivi – ruptura ligamentului incrucisat anterior Cea mai frecventa leziune la sportivi – ruptura ligamentului incrucisat anterior Cea mai frecventa leziune la sportivi – ruptura ligamentului incrucisat anterior Cea mai frecventa leziune la sportivi – ruptura ligamentului incrucisat anterior Cea mai frecventa leziune la sportivi – ruptura ligamentului incrucisat anterior Cea mai frecventa leziune la sportivi – ruptura ligamentului incrucisat anterior Cea mai frecventa leziune la sportivi – ruptura ligamentului incrucisat anterior Cea mai frecventa leziune la sportivi – ruptura ligamentului incrucisat anterior Cea mai frecventa leziune la sportivi – ruptura ligamentului incrucisat anterior Cea mai frecventa leziune la sportivi – ruptura ligamentului incrucisat anterior Cea mai frecventa leziune la sportivi – ruptura ligamentului incrucisat anterior Cea mai frecventa leziune la sportivi – ruptura ligamentului incrucisat anterior Cea mai frecventa leziune la sportivi – ruptura ligamentului incrucisat anterior Cea mai frecventa leziune la sportivi – ruptura ligamentului incrucisat anterior Cea mai frecventa leziune la sportivi – ruptura ligamentului incrucisat anterior Cea mai frecventa leziune la sportivi – ruptura ligamentului incrucisat anterior Cea mai frecventa leziune la sportivi – ruptura ligamentului incrucisat anterior Cea mai frecventa leziune la sportivi – ruptura ligamentului incrucisat anterior Cea mai frecventa leziune la sportivi – ruptura ligamentului incrucisat anterior Cea mai frecventa leziune la sportivi – ruptura ligamentului incrucisat anterior Cea mai frecventa leziune la sportivi – ruptura ligamentului incrucisat anterior Cea mai frecventa leziune la sportivi – ruptura ligamentului incrucisat anterior

“Ruptura ligamentului incrucisat anterior se produce in timpul practicarii unui sport de iarna,cand piciorul ramane blocat intr-o pozitie in zapada sau pe gheata, iar corpul se duce intr-o alta directie. In acel moment are loc o rotatie excesiva in genunchi impreuna cu o inclinare laterala. In functie de gravitatea leziunii, aceasta poate fi de gradul I, II sau III. In cazul gradului III, deci cel mai grav, de regula, recomandarea ortopedului este de operatie. Dupa care este necesara recuperarea medicala postoperatorie ce consta in: drenaj limfatic pentru ca zona afectata sa nu mai fie umflata, electroterapie pentru a scadea durerea, laserterapie, ultrasunet si bioptron pentru grabirea vindecarii, terapie manuala si mobilizari articulare pentru cresterea mobilitatii in articulatii si kinetoterapie activa pentru cresterea fotei musculare, a stabilitatii si a coordonarii. Prin recuperarea medicala, se va urmari progresiv scaderea durerii si redarea mobilitatii, proces care poate dura pana la 6 – 7 luni” - spune Bogdan Goga, fizioterapeut al studioului de recuperare medicala Terapie pentru Miscare.
 
Daca operatia nu se impune, dar pacientul este imobilizat din cauza umflaturii si a durerilor, se recomanda recuperarea medicala timp de aproximativ 2 – 3 luni. Aceasta are ca scop ameliorarea simptomelor si redarea mobilitatea pacientului, pentru ca acesta sa isi poata relua activitatile zilnice, prevenind astfel atrofierea muschilor si afectarea calitatii vietii. In functie de stadiul si momentul recuperarii, tehnicile amintite anterior pot sa difere. La inceput se va pune accent pe scaderea imflamatiei si diminuarea edemului, apoi se va pune accent pe cresterea mobilitatii, dupa care pe cresterea fortei si, in final, pe cresterea stabilitatii si a coordonarii. “O pregatire insuficienta si un moment de neatentie in practicarea unui sport atat de frumos precum ski-ul, ne poate periclita intregul an” - afirma fizioterapeutul Razvan Bogateanu, ”creand o suferinta indelungata, atat fizica, cat si emotionala deoarece, de cele mai multe ori, persoana afectata se indeparteaza pentru o mare perioada de timp de activitatile sportive de orice fel”.
 
Asadar, iata cateva sfaturi ale fizioterapeutilor pentru pregatirea organismului inainte de practicarea unui sport de iarna, astfel incat sa fie prevenita ruptura ligamentului incrucisat:  
 
Cresteti tonusul la nivelul musculaturii membrului inferior: ”muschii, prin activitatea lor, sunt resposabili de stabilitatea organismului. Deci, o antrenare cat mai buna a lor ne poate scuti de numerose probleme.Atunci cand muschii sunt obositi, ligamentele preiau rolul de asigurare a stabilitatii organismului, facandu-le astfel vulnerabile la traumatisme”. 
 
Cresteti stabilitatea la nivelul organismului prin exercitii de proprioceptie: ”cu ajutorul fizioterapeutului, expuneti-va la situatii de instabilitate, antrenandu-va astfel pentru a reactiona cat mai corect in astfel de contexte. In acest sens, exercitiile pe burete si bosum sunt extrem de utile”.
 
Faceti o incalzire corespunzatoare inainte de practicarea unui sport de iarna: ”incalziti-va articulatiile prin exercitii simple de gimnastica, urmare de stretching, astfel incat sa aduceti muschii la o temperatura optima”.
 
Realizator: Oana GeorgescuCuvinte cheie
ligamentul incrucisat anterior, fizioterapeut Razvan Bogateanu, fizioterapeut Bogdan Goga, Zdrovit Supramax articulatii, www.terapiepentrumiscare.ro, Tonica by Catena, farmacia Catena

ComentariiNumeComentariuSunt de acord cu politica de confidentialitate
Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.