Colonoscopia Virtuala

Deschide videoclipul

Dr. Roxana Sadagurschi - medic specialist gastroenterolog-Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti vorbeste despre aceasta noua metoda de investigare-colonoscopia virtuala.
 

GENERALITATI


Colonoscopia virtuala este o metoda imagistica care foloseste razele X si computerul (tomografia computerizata sau rezonanta magnetica nucleara) pentru a reda imagini bi- sau tri-dimensionale ale colonului (interiorul intestinului gros) si ale rectului.

 

 

INDICATII


Colonoscopia virtuala are indicatii de utilizare in depistarea precoce a tumorilor canceroase sau a leziunilor precanceroase de la nivelul colonului sau rectului  si a polipilor ce pot sa se dezvolte in interiorul colonului.

Colonoscopia virtuala, denumita in termeni stiintifici colonoscopie-tomografie computerizata sau CTC este un nou tip de investigatie aflata inca in studiu pentru a se putea determina cu exactitate daca rezultatele acesteia sunt de o mai mare acuratete fata de cele ale colonoscopiei optice (cea clasica) sau nu.

Pregatirea pentru colonoscopia virtuala este in mare parte asemanatoare cu cea pentru colonoscopia clasica, in sensul ca pacientii trebuie sa consume cu o seara inainte acei 4 litri de solutie destinata curatarii complete a intestinului gros. In plus fata de aceasta este necesar ingerarea a circa 60 ml. de substanta de contrast necesara unei vizualizari cat mai bune a colonului in timpul realizarii investigatiei.

Colonoscopia virtuala este mai putin invaziva, dureaza mai putin timp insa ea nu poate vedea polipii mai mici de 10 mm, necesita oprirea respiratiei pentru perioade scurte de timp in care scannerul tomografiei computerizate preia imaginile de la nivelul colonului. Colonoscopia virtuala se face in 2 pozitii: in decubit dorsal, adica pe spate si in decubit anterior, adica pe burta.

Acest material va este oferit de Catena.
Realizator: Claudia Anton

 

 

 

 Cuvinte cheie
colonoscopie, colonoscopie virtuala, dr.roxana sadagurschi, cancer colon, polipi colon, farmacia catena

Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.