In cautarea fericirii

Deschide videoclipul

In dictionar fericirea e definita ca fiind o stare de multumire sufleteasca intensa si deplina. Iar cautarea fericirii e un drept fundamental al omului, iar unii chiar reusesc sa o si gaseasca!

Declaratia de Independenta a SUA  vorbeste despre dreptul omului de a-si cauta fericirea... adevaruri de la sine evidente faptul ca toti oamenii sunt egali din nastere, ca sunt inzestrati de Creatorul lor cu anumite drepturi inalienabile, printer care se Numara Viata, Libertatea si Cautarea Fericirii, ca pentru a garanta aceste drepturi , guvernele sunt alcatuite din oameni care isi deriva puterile lor intemeiate din consimtamantul celor guvernati, ca oricand ar devein aceste forme de guvernamant risipitoare ale acestor teluri, este Dreptul Oamenilor sa le schimbe sau sa le aboleasca…organizandu-si puterile de maniera cea mai efectiva pentru Siguranta si Fericirea lor.

Fercirea este sensul si scopul vietii - Aristotel

 

Fericirea insa, daca urmarim definitia ca stare de multumire sufleteasca intense si deplina, e momentana si trecatoare. Chiar si asa, oamenii nu inceteaza sa o caute si spera ca atunci cand o gasesc sa o faca sa dureze toata viata. Uneori se transforma intr-o obsesie sau intr-un vis nebunesc imposibil de atins. Inteleptii ne indeamna sa cautam fericirea acolo unde o putem gasi, intr-o viata simpla, implinita. Intr-o minte linistita, netorturata de dorinte imposibile, intr-o gradina de legume si flori, intr-o livada, in intalnirea intima cu prietenii, intr-o zi senina de vara, in intalnirile memorabile ale vietii noastre, intr-un pahar de vin inchinat cuiva drag, in daruire, in bucurie, in joaca si inocenta, in compania unui caine sau a unei pisicute care ne tin de urat, in acceptarea frumusetii vietii dar si a sfarsitului ei, intr-un rasarit sau apus indescriptibil, in muncile simple de zi cu zi, care ne asigura painea cea de toate zilele si apa fara de care nu putem trai…si lista poate continua la nesfarsit. Daca stim ce ne face fericiti, cum arata fericirea pentru noi si ne amintim de toate momentele fericite, suntem deja fericiti si ne putem opri din cautare. Si astfel intelegem ca  momentele de fericire, de pasiune, de tristete, insingurare sau povestile de iubire au darul de a ne transforma, imbogatindu-ne viata. Si asa , fiecare clipa traita, devine in cele din urma una fericita. De ce? Pentru ca la un moment dat am trait si am fost fericiti!

  

In filmul de mai jos am folosit imagini graitoare din HUMAN, o realizare extraordinara a regizorului Yann Arthus Bertrand. Filmul este o colectie de personaje si povesti din toata lumea, prin care ajungem in chiar miezul a ceea ce ii face pe oameni...umani. Veti vedea ce e fericirea pentru oameni si poate va veti intreba ce e fericirea pentru voi.

 

Text: Mihaela Moldoveanu

Realizatori: Mihaela Moldoveanu, Oana Georgescu


Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.