Dr. Adrian Tutelcă: ”Susțin ideea de echipă care să funcționeze ca un ceas elvețian”

Numele şi performanţele sale în domeniu au depăşit demult graniţele oraşului Timişoara, unde profesează, dar şi ale ţării. Dr.Adrian Tutelcă este Medic Primar Radiologie şi Imagistică Medicală şi coordonator al Compartimentului Radiologie Interventionala din cadrul Spitalulului Clinic Judeţean de Urgenta ”Pius Brinzeu” şi, la rândul său coordoneaza o echipa de excepţie, alcătuită din tineri dedicati, pasionati si performeri intr-un domeniu medical foarte dificil si greu de abordat.

Echipa Senso TV a păstruns în „sanctuarul” secţiei de Radiologie și Imagistică Medicală unde medicul ne-a întîmpinat alături de doi dintre cei mai tineri membrii ai echipei sale: Dr. Cătălin Juratu, Medic Specialist şi Dr. Adrian Popică, Medic Rezident, aflat în stagiu la Compartimentul Radiologie Intervențională. „Pentru mine, activitatea de aici este de neconceput fără o echipă sudată, perfromantă şi dedicată” – ne-a spus Dr. Adrian Tutelcă. ”Susțin ideea de echipă care să funcționeze ca un ceas elvețian”. Din această echipă fac parte Dr. Dana Crisenescu, Medic specialist, Dr. Raluca Tudor, Medic Primar Neurologie, Clinica de Neurologie II, dar și Dr. Cristian Mihalea, Medic specialist (Practicien Hospitalier,PH) in cadrul Spitalului Universitar CHU Kremlin-Bicetre (Paris, Franta) serviciul ”Neuroradiologie Interventionnelle” (Profesor Dcotor Laureant Spelle și Profesor Doctor Jacques Moret). Sunt artizanii, printre altele, ale unei performanţe notabile în domeniu: în iulie 2021 avea loc la Spitalul Județean din Timișoara în premieră naţională o intervenție neuro-endovasculară, mai précis, o procedură de implantare cu succes a unui ,,dispozitiv intrasacular de deviere de flux într-un anevrism cerebral intracranian”. Pacienta în vârstă de 64 de ani a primit o a două șansă la viață, după ce suferise două anevrisme cerebrale; avea hemoragie subarahnoidiană abundență și dureri de cap puternice. Echipa a tratat ambele anevrisme cerebrale, unul cu tehnică clasică, iar al doilea prin implantarea dispozitivului intrasacular. Acesta era neabordabil neurochirurgical din cauza vecinătății cu trunchiul cerebral, iar lipsa intervenției de urgență ar fi fost fatală. Acea procedura a marcat, cităm “o nouă etapă în neuroradiologia intervențională românească deoarece dispozitivul reprezintă vârful tehnologic actual la nivel mondial în tratamentul minim invaziv al anevrismului cerebral”. Astfel de intervenţii trebuie efectuate cât mai repede deoarece în primele 48 de ore resângerarea unui anevrism rupt poate fi fatal.

O săptămână mai târziu, același Dr. Adrian Tutelca participa la o altă premieră medicală, de data aceasta la Clinica de Chirurgie Vasculară a spitalului. Sub coordonarea renumitului chirurg cardiovascular german, Dr. Rolf Dammrau, Prof. Dr. Mihai Ionac şi echipa de radiologie intervențională, coordonată de Dr. Adrian Tutelca au realizat cu succes o intervenție chirurgicală endovasculară modernă pentru tratarea anevrismului de aortă toracică descendența (TEVAR), la un pacient, în vârstă de 71 de ani. În ambele cazuri, dacă nu s-ar fi intervenit de urgenţă, adică în maximum 48 de ore, paceinţii ar fi decedat. Sunt doar două din sutele de vieţi de echipa medicului dedicat şi pasionat meseriei pe care a ales-o din dragoste pentru oameni.

Deşi a avut numeroase ocazii să plece din ţară şi să lucreze în clinici şi spitale de prestigiu din Europa, chiar dacă, uneori, dezamagit şi deziluzionat şi-ar fi dorit să lucreze în locuri unde ar fi fost apreciat cu adevărat, unde nu s-ar fi luptat cu birocraţia şi unde ar fi avut la dispoziţie aparatură mult mai performantă şi condiţii poate, mai bune, Dr. Adrian Tutelcă crede cu tărie că poţi să îţi faci meseria pentru care te-ai pregătit şi în România, ţară unde pacienţii au nevoie de medici care să îi ajute, să îi trateze şi să le salveze necondiţionat, vieţile[

Realizatori: Oana Georgescu, Alexandra Tîrpea, Florin Prodana

Operator imagine: Silviu Crângureanu

Editor imagine: Stanislav Pescu

Foto: Sebastian Oros