Antonia Domokos şi Raza de Speranţă a Academiei de Bine

Este un reputat psiholog şi psihoterapeut, binecunoscut în Braşov, unde a ales să rămână şi să profeseze. Îi place Braşovul, locul în care s-a născut şi a înţeles de la bun început că menirea sa este să îi ajute pe concetăţenii săi, pe cei care îi sunt aproape şi că aici este nevoie de ea. Nu i-a trecut vreodată prin gând să plece în altă parte. Comunicarea cu oamenii, apropierea de sufletele şi de problemele lor, capacitatea de a-i asculta, dar mai ales harul de a-i îndruma pe un făgaş potrivit şi de a le oferi sfaturi, dar mai ales răspunsuri, reprezintă atu-uri ale unui profesionist în domeniu şi ale unei cariere cu specializări şi mai multe domenii de activitate: Psihoterapie Pozitivă, Coach - Practitioner şi Master NLP Resonanz (Neuro Linguistic Programming) la Institut Kutchera, Austria, trainer, formator și pedagog de recuperare.

”Sunt o persoană dinamică, veselă, optimistă, empatică și creativă, dornică să descopăr mereu frumusețea din simplitatea lucrurilor, din unicitatea oamenilor și magia pe care o creeaza, să analizez și să valorific darurile pe care le au de oferit” – spunea psihologul Antonia Domokoș. Are o experiență îndelungată în lucrul alături de copii și o capacitate extraordinară de a explora potențialul, dorințele și abilitățile celor mici, pentru a-i îndruma, o cităm ”cu grijă și bucurie în călătoria către sine și exprimarea propriei lor autenticități în mod liber și natural”.

Din anul 2015 este psiholog/psihoterapeut și coordonator proiecte in cadrul Asociației ”Rază de Speranță” , iar de un an Președinte al ”Asociației Academia de Bine”.

Antonia Domokoș a implementat și coordonat proiecte la nivel local si judeţean, şi anume: Ateliere de socializare, dezvoltare personală și emoțională pentru copii și tineri cu tulburări din spectru autist, întârziere de dezvoltare și învățare, cu ADHD, tulburări emotionale şi pentru cei aflati în risc de excluziune şi marginalizare, dar şi ”Recconect prin Meloterapie și Arte Combinate” sau CRESC – Programul de sănătate mintală în școli. Prin rolul său de formator a contribuit alături de echipă ,parteneri, părinți și cadre didactice la sprijinirea procesului de incluziune a copiilor cu nevoi speciale în învățământul de masă și la dezvoltarea de campanii și strategii pentru combaterea bullying-ului, conștientizarea și prevenirea anxietăţii in rândul elevilor.

Cu o vastă experiență în domeniu, Antonia Domokoș a susţinut alături de specialiţti, în parteneriat cu Inspectoratul Școalar Brașov, workshop-uri cu teme precum „Împreună să întelegem Autismul – Strategii de lucru pentru copiii cu autism”, ”Abordarea echipei multidisciplinare in educarea copilului cu autism” și ”Introducere in ADHD si Sindrom Down” şi conferinţe având ca subiect principal "Integrarea copiilor cu TSA in gradinite şi în scoli".

Este specialist în consilierea si îndrumarea cadrelor didactice şi a parintilor, în evaluarea nivelul de funcţionare cognitivă, emoţională şi socială , amecanismelor de coping și adaptare a copiilor şi adultilor, în implementarea programelor de intervetie psihologică şi organizează zeci de activități psiho-educaționale.

De-a lungul carierei, Antonia Domokos a studiat și s-a perfecționat continuu în ceea ce priveşte metodele si tehnicile de evaluare, intervenție psihologică și dezvoltare personală utilizate in lucrul cu copiii si adolescentii, pentru însușirea și dezvoltarea de instrumente și strategii prin care să exploreze potențialul,dorințele și abilitățile celor mici,pentru ai îndruma cu grijă și bucurie în călătoria către sine și exprimarea propriei lor autenticități în mod liber și natural.

Realizatori: Oana Georgescu, Alexandra Tîrpea, Florin Prodana

Operator imagine: Silviu Crângureanu

Editor imagine: Stanislav Pescu

Foto: Sabina Ghiormescu, arhiva personală