Scolioza si Terapia Schroth

Conform statisticilor, problemele care apar de la varste foarte fragede la nivelul coloanei vertebrale inregistreaza cresteri alarmante, durerile de spate fiind pe primul loc ca incidenta la nivel mondial. Acestea se instaleaza din copilarie si aproape ca nu exista persoana care sa nu sufere de dureri de spate. Mai grav este faptul ca...

Romania este tara cu cele mai multe cazuri de scolioza din Europa la copii si adolescenti

Deviatie a coloanei vertebrale, care, in cazurile grave ajunge sa semene cu litera S, scolioza este o sursa permanenta de suferinte fizice si psihice: reducerea capacitatii respiratorii, asimetria toracelui si afectarea organelor intratoracice, problemele de natura emotionala care duc la izolarea tanarului si dificultatea de intregrare a sa in societate. Boala apare in perioada de crestere rapida din timpul pubertatii, dar sunt si cazuri in care aceasta se instaleaza mai devreme. Specialistii sunt tot mai ingrijorati de numarul tot mai mare de cazuri de scolioza, una dintre cele mai frecvente boli ale copiilor si adolescentilor (2% – 3%), Romania fiind tara cu cele mai multe cazuri de scolioza din Europa. Boala ce poate evolua spre invaliditate, apare de obicei la pubertate) si este de patru ori mai frecventa in randul fetelor (80%!), decat cel al baietilor. Incepe sa se manifeste la pubertate din cauza modificarilor hormonale la fetite in varsta de 9 – 12 ani, predispuse insa genetic la scolioza. Cresterea nivelului hormonilor feminini conduce la relaxarea si slabirea ligamentelor, muschilor si articulatiilor aferente coloanei vertebrale, modificari care determina deformarea coloanei vertebrale.

Bogdan Goga, fizioterapeut in cadrul studioului de recuperare medicala Terapie pentru Miscare, sustine ca scolioza poate fi tratata cu succes daca este descoperita la timp printr-un simplu screening, dar si prin Terapia Schroth – cea mai moderna terapie de tratare a scoliozei la copii.

Terapia Schroth sau Terapia 3D a scoliozei

Terapia tridimensionala utilizeaza metoda descoperita de Katharina Schroth, care difera de celelalte tehnici utilizate in tratarea scoliozei printr-o abordare noua. Practic, este un tratament conservator in cazul modificarilor coloanei vertebrale (scolioza, hipercifoza, hiperlordoza, maladia Scheuermann), iar varsta minima la care se poate incepe aceasta terapie este 10 ani. Este o combinatie de stretching, tonifiere si exercitii de respiratie, cu antrenamente senzitivo – motorii. Metoda care ajuta la imbunatatirea semnificativa a semnelor si simptomelor scoliozei, consta in corectia functionala tridimensionala a coloanei scoliotice cu ajutorul unei tehnici de respiratie speciale si cu ajutorul reflexelor posturale. Exercitiile se efectueaza sub atenta supraveghere a kinetoterapeutului, scopul Terapiei Schroth fiind indreptarea coloanei vertebrale prin, citam elongatia activa a acesteia, derotarea vertebrelor prin respiratie tridimensionala, precum si tonifierea si strechingul musculaturii in pozitia maxima corectiva.

Avantajele Terapiei Schroth, ca metoda neinvaziva de tratament a scoliozei sunt eficienta rapida a terapiei, vizibila in doar cateva saptamani, invatarea relativ rapida a metodei, posibilitatea continuarii terapiei si la domiciliu cu supraveghere de specialitate. Conform specialistilor, obiectivele de atins si rezultatele care se pot obtine sunt: imbunatatirea posturii si aspectului estetic, stoparea progresiei curburilor si reducerea semnificativa a acestora, imbunatatirea capacitatii cardio – pulmonare, imbunatatirea starii psihice a pacientului, facilitarea corectiei posturii asimetrice, invatarea de catre pacient a mentinerii posturii corecte pe tot parcursul zilei. Terapia Schroth previne o serie de procese degenerative ale muschilor, articulatiilor, si zonelor intervertebrale, amelioreaza durerea la nivelul coloanei vertebrale, asigura cresterea capacitatii cardio-pulmonare si imbuntateste starea psihica a pacientului. Durata terapiei este stabilita de catre kinetoterapeut si trebuie asociata cu purtarea obligatorie a corsetului special pentru corectia scoliozei. Cu cat tratamentul este inceput mai devreme, cu atat cresc sansele de recuperare. De aceea, o mare responsabilitate in depistarea precoce a scoliozei revine parintilor si medicilor de familie, care trebuie sa observe coloana vertebrala a tanarului, apoi sa se adreseze medicului ortoped pentru stabilirea diagnosticului si in cele din urma fizio- si kinetoterapeutului – concluzioneaza specialistul Bogdan Goga.

Realizator: Oana Georgescu