Artrozele

Prof.Dr.Catalin Cirstoiu-manager SUUB-sef sectie Ortopedie I vorbeste despre artroze.
Artroza este o afectiune caracterizata prin deteriorarea articulatiilor si inflamatia sinoviumului - care cuprinde membranele ce apara articulatiile. Consecinta acestei deteriorari este distrugerea tesuturilor articulatilor, ceea ce poate determina in timp acumularea de reziduri in sinovium, acest lucru determinand aparitia inflamatiei.

GENERALITATI

Artroza este o afecţiune ce apartine grupului de afectiuni reumatismale degenerative. Ea este una dintre cel mai des intalnite afectiuni cronice si in acelasi timp cea mai des intalnita afectiune a aparatului locomotor.
Artroza este raspandita mai ales in zona temperata a globului si desi apare la ambele sexe ea are o prevalenta mai mare la sexul feminin.

SIMPTOME

Din punct de vedere clinic simptomele artrozei cuprind:deformari, dureri, limitarea miscarilor si folosirii articulatiilor lezate.
Artrozele afecteaza articulatiile mobile si se impart in mono-articulare si poliarticulare.
O recomandare importanta pentru cei ce sufera de artroze este practicarea miscarii, a sportului.

FACTORI DE RISC

Dintre factorii ce favorizeaza sau predispun la acest tip de imbolnavire, artroza, amintim:ereditatea, varsta, sexul, obezitatea, densitatea osoasa, hipermobilitatea si alte boli asociate..
Frecventa bolilor reumatice in ultimii ani s-a constatat ca este in crestere pentru ca asistam la un proces de imbatranire al populatiei. Acest lucru presupune si multitudinea de afectiuni degenerative, legate de uzura, de aceea in populatie avem din ce in ce mai multe boli reumatismale.
Un exemplu elocvent pentru acest lucru il constituie artrozele, cu principalele lor localizari: artroza de maini, de genunchi, de sold si de asemenea manifestarile artrozice la nivelul coloanei vertebrale.
E bine de stiut ca desi nu pot fi vindecate, bolile reumatice pot fi tinute sub control.

Acest material va este oferit de Catena
Realizator: Claudia Anton