Dr. Cristian Bordea – Importanta examenelor mamografice si ecografice

Recent, Fundatia Renasterea (presedinte Mihaela Geoana) a lansat proiectul Coalitia pentru Sanatatea Femeii, un program intiat si structurat sub forma unui parteneriat intre profesionistii din sistemul medical, ONG-uri si toti cei care promoveaza si sustin educatia in vederea preventiei cancerului de col uterin, cancerului ovarian si cancerului de san.

Acest demers a pornit si de la rezultatele ingrijoratoare ale studiului intitulat Afectiuni oncologice feminine in Romania: rata de supravietuire in Romania, in aceste trei forme de cancer este de doar 59,3%, comparativ cu o medie europeana de 69,4%. Iata un motiv serios si pentru ca toti cei implicati, dar si multi medici de familie, ginecologi, specialisti oncologi si nu numai sa pledeze pentru importanta examenului ecografic si mamografic de specialitate. Se fac eforturi si demersuri pentru a fi centralizate date cu privire la incidenta, prevalenta si mortalitatea asociata acestor boli, precum si informatii cu privire la programele de preventie, screening, diagnosticare precoce si tratament din Romania.

Accesul limitat la investigatii medicale si tratament, precum si lipsa de informare a femeilor, ne plaseaza in fruntea Europei in ceea ce priveste mortalitatea provocata de aceste boli. Spre exemplu, in timp ce in tari precum Germania, Franta sau Austria, peste 80% dintre femei au facut un test Babes Papanicolau cel putin o data in viata, in Romania, procentul este de doar 17% – spunea Mihaela Geoana. Printr-un efort comun si sustinut al tuturor oamenilor cheie din sistemului medical si din societatea romaneasca, le putem ajuta pe femeile din Romania sa aiba mai multe sanse la viata.

Pornind de la cateva aspecte ingrijoratoare evidentiate de studiul Afectiuni oncologice feminine in Romania, realizat de Coalitia pentru Sanatatea Femeii, am stat de vorba la sediul Fundatiei Renasterea cu Dr. Cristian Bordea, Medic Primar Chirurgie Generala. Este Doctor in Stiinte Medicale, Specialitatea Oncologie, Sef de Lucrari, Disciplina de Chirurgie Oncologica la UMF Carol Davila Bucuresti si are competente in Ultrasonografie (Ecografie) Generala si Supraspecializare in Chirurgie Oncologica.

Importanta efectuarii examenului ecografic si mamografic pledeaza pentru sanatatea femeii zilelor noastre (de orice varsta, statut social, venit, profesie, mediu) si garanteaza depistarea unor afectiuni in faza incipienta, dand posibilitatea de a fi tratate cat mai eficient.

Este important de retinut faptul ca in Romania, cancerul de san reprezinta principala cauza de deces prin cancer in randul femeilor, dar 98% dintre femeile diagnosticate cu cancer de san incipient traiesc cel putin inca 5 ani. Cancerul de col uterin este a patra cea mai intalnita forma de cancer in randul femeilor, rata de vindecare in cazul bolii descoperite in faza incipienta fiind insa de 93%. Inc eea ce priveste cancerul ovarian, aceasta boala ocupa locul 7 in clasamentul celor mai intalnite tipuri de cancer in randul femeilor, iar 45% dintre femei supravietuiesc la cinci ani de la diagnosticare.

Realizator: Oana Georgescu