Dr. Cristian Nastase – Creierul, cel mai important organ

Moto: Profesia medicala are o dubla origine: cereasca si pamanteana. (…) Cand sunt momente foarte dificile in timpul unei operatii, mai ales ca noi neurochirurgii, lucram pe creier, un organ atat de nobil, cea mai complexa materie din Univers, ajungi in anumite puncte in care, daca nu te gandesti la Dumnezeu sa-ti trimita o mana de ajutor, bolnavul este pierdut - Acad. Prof. Dr. Leon Danaila.

Doctor in stiinte medicale si medic primar neurochirurgie, Lt.Col.Dr. Cristian Nastase, face parte din redutabila echipa a sectiei de Neurochirurgie de la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central "Carol Davila". Discipol al Acad.Prof.Dr. Leon Danaila, eminent chirurg, unanim recunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari neurochirurgi din Europa si nu numai, numarandu-se printre cele 500 de genii ale secolului XXI, acesta isi dedica o mare parte din timp meseriei pe care si-a ales-o de la bun inceput. A stiut si carei specialitati i se va dedica: neurochirurgia este nu doar extrem de dificila, dar si provocatoare prin responsabilitatea pe care o implica orice interventie chirurgicala pe creier care se desfasoara la milimetri de…viata.

A urmat mai multe stagii de specializare la Institutele de la Hanovra si Zurich, a lucrat un an intr-un spital din Paris, dar si la Spitalul Militar din Ankara, locuri in care a avut ocazia sa invete si mai mult, sa isi imbunatateasca si sa isi desavarseaca tehnica, dar si sa se perfectioneze in ceea ce priveste tehnologiiile de ultima generatie in domeniu. Echipa din care face parte Dr. Cristian Nastase, abordeaza si dezvolta toate directiile neurochirurgiei, inclusiv chirurgia vasculara.

Putini sunt aceia care stiu ca o simpla durere de cap, care se repeta uneori si este pusa doar pe seama stresului cotidian, al oboselii, supararilor si oricaror alte probleme, poate ”ascunde” de fapt un inceput de tumora cerebrala. O afectiune care are o tot mai mare incidenta, numarul bolnavilor crescand ingrijorator in ultimii ani. Daca inainte erau cateva cazuri pe saptamana, acum, in fiecare zi, pe sectia de neurochirurgie se opereaza cel putin cate un caz de tumora – spune Dr. Cristian Nastase care abordeaza de cativa ani, cel mai frecvent, tumori cerebrale cu grade diferite de dificultate. De fiecare data, riscurile sunt foarte mari, in functie de pacient, de gravitatea bolii, iar interventia neurochirurgului trebuie sa fie atinsa de perfectiune.

Uneori, profesionalismul, implicarea, dedicarea medicului nu sunt suficiente… Gravitatea bolii poate avea mai multe stadii – poate fi chiar ultimul, iar noi ne cunoastem limitele si incercam sa avem un grad de onestitate si fata de pacient si fata de noi insine. Cea mai mare bucurie este atunci cand pacientul revine la viata normala dupa o interventie la nivelul creierului.

Realizator: Oana Georgescu