Memoria

Memoria este un proces psihic care consta in intiparirea, recunoasterea si reproducerea senzatiilor, sentimentelor, miscarilor, cunostintelor etc. din trecut.
Memoria defineste dimensiunea temporala a organizarii noastre psihice, si integrarea noastra in orizontul temporal: trecut, prezent, viitor.
Memoria este procesul in care informatia este codificata, stocata si recuperata.
Codificarea permite informatiilor din lumea exterioara sa a ajunga la cele cinci simturi ale omului. Depozitarea este a doua etapa sau proces de memorie. Aceasta implica faptul ca informatia este mentinuta pe perioade de timp.
Al treilea proces este recuperarea informatiilor care au fost stocate. Aceste informatii trebuie sa fie localizate si readuse la constiinta. Unele sunt recuperate instantaneu, altele nu.
Pierderea memoriei este descrisa ca uitare sau ca o tulburare medicala, amnezie.
Gratie memoriei dobandim continuittea identitatii in timp. Fara dimensiunea mnezica, am trai numai prezentul clipei, am fi in permanenta pusi in fata unor situatii noi, pentru care nu am dispune de nici un fel de experienta elaborata, de nici un procedeu de abordare si rezolvare, ne-am zbate permanent, adaptarea devenind, practic, imposibila.
Functia memoriei devine, asadar, o conditie bazala indispensabila a existentei si adaptarii optime, Ea se datoreaza plasticitatii creierului , capacitatii lui de inregistrare, pastrare si reactualizare a „urmelor” acestor stimuli.
Operator SILVIU CRANGUREANU
Editor STANISLAV PESCU
Realizator CORINA VOICU