Infecția cu HPV

Infecția cu HPV este principala cauza pentru cancerul de col uterin, unul dintre cele mai agresive și des întâlnite cazuri de cancer la femei în România. Din păcate, în lipsa unor simptome în fazele incipiente ale infectării, multe dintre femei ajung la medic destul de târziu, atunci când variantele de tratament rămân doar cele invazive. Astfel, șansele de vindecare scad, iar consecințele pot persista pentru totdeauna.

Medicii ginecologi trag un semnal unanim pentru ca femeile să-și introducă în rutina medicală controlul ginecologic anual și testarea Babeș-Papanicolau periodic, acestea fiind principalele metode de diagnostic precoce a infecției cu HPV.

De când se recomandă controlul ginecologic de rutina

”Încă din primii ani în care femeia a început viața sexuală, chiar dacă acest debut s-a întâmplat la o vârstă fragedă, se recomandă controlul ginecologic anual. Acesta trebuie să continue periodic până la 70 de ani, inclusiv după intrarea la menopauză, deoarece pericolul de infectare cu HPV rămâne”, explică Dr. Dr. Nahid HASSAN – MOUSAVI, medic ginecolog la Centrul Medical Integrat LOTUS-MED.

Tratamentul infecției cu HPV

Pe lângă tratamentul medicamentos, dacă afecțiunea este într-un stadiu avansat, există și metode de tratament invazive precum conizația și chiar amputația de col uterin, mărusă radicală care poate salva viața femeilor cu probleme. Pentru a preveni o asemenea situație, medicii ne sfătuiesc să urmăm cu strictețe controalele medicale, măsurile de protecție sexuală și igiena personală. De asemenea, este important să urmăm aceleași măsuri preventive și pentru a evita o reinfectare după diagnosticare, deoarece prezența virusului în organism nu creează imunitate pe viață.

Stimularea imunității poate să ajute

Un ajutor nebănuit poate să vină din sfera imunității, care fortifică organismul în fața infectărilor, iar medicii ginecologi ne sfătuiesc să cerem ajutorul unui medic alergolog care să ne prescrie un plan de tratament și un regim de viață pentru întărirea sistemului imunitar, care poate ține boala la distanță.