Ficatul Gras

Ficatul este uzina organisului uman si locomotiva digestiei.

Ficatul gras inseamna acumularea de grasimi la nivelul ficatului.
Steatoza implica acumularea de trigliceride si alte lipide la nivelul hepatocitelor, ca urmare a unui metabolism defectuos al acizilor grasi
Daca exista, simptomele sunt vagi: oboseala, rezistenta scazuta la efort, usoara durere in zona ficatului. Testele sanguine pot semnala valori crescute ale unor enzime hepatice iar o ecografie abdominala va arata un ficat marit in dimensiuni. Un diagnostic cert se poate pune doar dupa efectuarea unei punctii hepatice.
Steatoza hepatica este foarte frecventa la adulti..
Peste doua treimi dintre obezi si peste jumatate dintre diabetici au aceasta problema. Alti factori de risc sunt consumul excesiv de alcool, hiperglicemia, hipertensiunea arteriala si nivelul trigliceridelor si colesterolului peste limitele normale
Contrar opiniei generale, steatoza hepatica nu este o boala usoara, care nu trebuie sa alarmeze. Daca nu este tratata, ficatul se poate inflama si pot aparea pe suprafata lui cicatrice (fibroza) care impiedica functionarea normala a celulelor si care duc frecvent la aparitia cirozei.
Tratamentul consta in principal intr-o alimentatie cu cat mai putine grasimi si dulciuri, in exercitii fizice care sa arda caloriile si in evitarea consumului de alcool.
Daca in doua-trei luni de la adoptarea acestor masuri ficatul nu revine la dimensiunile normale, medicii recomanda statine pentru scaderea concentratiei de grasimi din sange sau medicamente care impiedica absorbtia grasimilor.
Realizator Corina Voicu
Operator Silviu Crangureanu
Editor Stanislav Pescu