Imbunatatirea digestiei

Sucul gastric este necesar digestiei, insa cand este secretat in exces poate afecta mucoasa stomacului.

Durerile de stomac, greturile, arsurile sunt simptomele hiperaciditatii gastrice.


Tratamentul hiperaciditatii vizeaza pe de o parte micsorarea secretiei de acid si, pe de alta parte, cresterea peliculei protectoare a stomacului.

Studiile de specialitate din ultimii ani arata ca o alimentatie bogata in fructe, legume si fibre vegetale celulozice reduce, in mod semnificativ, riscul aparitiei cancerului de colon, atat prin efectul direct asupra bolii canceroase, cat si prin stimularea capacitatii imunitare a organismului.
De aceea , dieta zilnica trebuie sa cuprinda urmatoarelecategorii alimentare:
– legume proaspete: salata verde, spanac, patrunjel, pastarnac, morcov, telina, sfecla rosie, varza alba si rosie, broccoli, conopida, tomate, cartofi copti, ridichi, fasole verde si fasole cu bobul mare, mazare verde, bame, linte, napi, gulii, usturoi, ceapa, creson si hrean;
– fructe proaspete (piersici, cirese, mere rosii, pere, struguri rosii, pepene verde, coacaze, capsuni, mure, dude, zmeura, afine, nuci, portocale, lamai, grepfruturi rosii, curmale, migdale, stafide, rodii);
– alimente cu fibre celulozice care nu sunt digerate in stomac si au efecte protectoare asupra mucoaselor intestinale.
La aceste alimente, cu efecte favorabile se pot adauga: paine integrala, germeni de grau, tarate, orez, soia, carne slaba de peste si pui, lapte acru degresat, branzeturi nefermentate de vaca sau capra, oua proaspete, miere de albine si drojdie
In locul grasimilor animale se vor folosi uleiurile vegetale obtinute prin presare la rece si in cantitati reduse.
Sa nu se neglijeze usturoiul, care da rezultate foarte bune in cancerele de stomac si colon daca se consuma zilnic pe o perioada limitata, in functie de toleranta fiecarei persoane.
Realizator: Corina Voicu
Operator: Silviu Crangureanu
Editor: Stanislav Pescu