Infecția cu COVID19. Manifestări gastrointestinale frecvente la tineri

Dat fiind faptul că lumea științifică este într-o continuă efervescență, descoperind aproape zilnic noi detalii despre infecția cu noul coronavirus, nu este de mirare ca periodic se actualizează tabloul manifestărilor.

Acesta este și cazul celor mai recente studii din Germania, Austria și China, care arată că, tot mai frecvent în ultima vreme, apar printre simptomele infectării cu COVID- 19 manifestările gastrointestinale precum lipsa poftei de mâncare, diareea sau greața. Care este explicația ne spune Dr. Alexandra Didu, medic gastroenterologie la Clinica Lotus-Med.

Lipsa poftei de mâncare, cea mai frecventă manifestare

În 85% din cazurile în care infecția cu COVID-19 a avut manifestări gastrointestinale, pacienții și-au pierdut pofta de mâncare (inapetență) și/ sau diareea. În plus, o parte dintre aceștia au dezvoltat ulterior și manifestări respiratorii starea lor alterându-se substanțial, în timp ce o altă parte au avut doar simptome digestive. Explicația pentru care apar manifestări gastrointestinale este că în aparatul digestiv există gena receptor pentru COVID-19, virusul găsind aici o cale de acces în organism.

Acesta este și motivul principal pentru care specialiștii din secțiile de boli gastrointestinale sunt în alertă și recomandă inclusiv testarea specifică COVID-19 pacienților cu simptomatologie atipică.

Semnal de alarmă în sezonul cald

În acest context, în alertă ar trebui să fie inclusiv pacienții care au simptome digestive fără alte manifestări asociate, pentru că pot fi confundate ușor, în special vara, cu infecțiile digestive de sezon. Medicii recomandă ca toți pacienții care manifestă diaree sau lipsa poftei de mâncare să solicite test COVID-19 pentru a putea primi tratamentul potrivit. Există de asemenea și cazuri de infecție cu noul coronavirus în care după câteva zile de simptomatologie digestivă să apară și cea respiratorie, evoluția acestor pacienți nefiind favorabilă.

Pacienții cu afecțiuni gastrointestinale severe, la risc în fața infecției COVID-19

De asemenea, pacienții cu istoric de afecțiuni digestive incurabile, cronice sunt la fel de expuși ca și cei cu boli cardiovasculare și cu diabet în fața infecției cu noul coronavirus. Asta pentru că fie primesc un tratament care afectează capacitatea organismului de a lupta cu boala, fie au o boala digestivă autoimună care face corpul să reacționeze aberant în fața COVID-19.