Catena la Zilele Stiintifice ale Institutului Matei Bals

Dorim sa inauguram impreuna o noua era in istoria bolilor infectioase, pe care o putem defini ca fiind era vindecarii unor infectii cronice virale, care pana in urma cu putin timp erau considerate incurabile – afirma Prof.Dr. Adrian Streinu Cercel cu ocazia celei de-a XIII-a editie a Congresului National si al Zilelor Stiintifice ale Institutului National de Boli Infectioase ”Matei Bals” – ZINBIMB.

Este vorba despre HCV cure, dar si despre HIV si HBV functional cure care au devenit actualmente posibile gratie unor noi molecule cu potenta antivirala inalta si cu un foarte bun profil de siguranta. Vorbind despre vindecarea infectiilor virale, bacteriene si fungice, speram ca si aceasta editie s-a ridicat la inaltimea asteptarilor si ca a generat un bogat si interesant program stiintific, care sa antreneze sesiuni interactive, schimburi de experienta si sa initieze colaborari stiintifice si proiecte de cercetare in care sa fie antrenate clinicile de boli infectioase din toata tara. Am beneficiat de prezenta si experienta a numerosi experti in domeniu din tara si din strainatate care au abordat subiecte de larg interes in domeniul patologiei infectioase.

Acest eveniment medical sustinut si de Catena a fost organizat de un colectiv alcatuit din Prof.Dr.Adrian Streinu-Cercel, Prof.Dr.Vlad Ratziu, Dr.Olivier Patey, Prof.Dr.Victoria Arama, Dr.Mona Munteanu, Prof.Dr.Monica Luminos, Conf.Dr.Elisabeta Benea, Dr.Mariana Mardarescu, Prof.Dr.Alexandru Rafila, Conf.Dr.Anca Streinu-Cercel, Conf.Dr.Oana Sandulescu, Dr.Ana Maria Tudor si Dr.Mihai Sandulescu.

Congresul a durat trei zile si a avut un program foarte complex, cu numeroase sesiuni de comunicari stiintifice, simpozioane, cursuri, cu sustinerea si prezentarea celor mai noi rezultate in domeniu, cu activitati conexe, mese rotunde, dezbateri, paneluri de discutii si prezentari de produs. Printre temele abordate s-au numarat, ”Meningoencefalitele acute la copil”, Disfunctia neurocognitiva la varsta a 3-a in contextul infectios, Infectia HIV – epidemiologie, tratament si monitorizare, Actualitatea romaneasca privind prevenirea, diagnosticul si tratamentul infectiilor generate de germeni multirezistenti la antibiotice, Contraatac in galaxia rezistentei la antibiotic! Atentie sporita la germenii gram, Up-date in interactiunile medicamentoase in HIV, hepatite si co-morbiditati sau Noi perspective terapeutice in tratamentul pacientilor infectati HIV.

Avand in vedere patomorfoza bolilor infectioase in contextul globalizarii, putem spune ca aceasta noua epoca va conduce la o crestere a asteptarilor si a responsabilitatilor fata de societate pentru aceasta specialitate medicala – afirma Prof.Dr. Adrian Streinu Cercel, Managerul Institutului de Boli Infectioase Prof.Dr.Matei Bals. De aceea consideram esentiala pregatirea si organizarea retelei de boli infectioase din Romania pentru punerea la punct a unor strategii nationale, armonizate cu strategiile internationale si in concordanta cu resursele si legislatia din tara noastra. Pentru cresterea vizibilitatii internationale a activitatii noastre stiintifice si de cercetare, ne dorim rezumate de un inalt nivel stiintific care sa poata fi acceptate spre publicare in prestigiosul jurnal medical BMC Infectious Diseases.

Catena a fost sponsor al . celei de-a XII-a editii a Zilelor Stiintifice ale Institutului Matei Bals 2017.

Realizatori: Mihaela Moldoveanu, Oana Georgescu