Gala speciala pentru educatie, Trimite un copil atipic la scoala

Cea de-a II-a editie a Galei speciala pentru educatie, organizata de Asociatia Conil si sustinuta de PIAROM – Patronatul Investitorilor Autohtoni (presedinte Cristian Parvan) a avut loc la Bucuresti si a fost prezentata de Ioana Maria Moldovan si Andrei Prelipceanu, elev al Scolii Primare Conil.
Scopul Galei Speciale pentru Educatie a fost strangerea de fonduri in vederea sustinerii proiectelor Asociatiei CONIL, si anume: infiintarea scolii gimnaziale CONIL, acordarea de burse de studiu in anul scolar 2016-2017 pentru 5 copii cu dizabilitati proveniti din medii defavorizate, infiintarea unui cabinet de kinetoterapie pentru copiii cu dizabilitati din cadrul Asociatiei CONIL dar si din afara ei, achizitia unui microbuz adaptat nevoilor acestor copii, dotarea unui laborator de informatica cu echipamente modern, marcarea Zilei Internationale a Persoanelor cu Dizabilitati sarbatorita anual la 3 decembrie, promovarea cauzei copiilor cu nevoi speciale si constientizarea faptului ca, fara o implicare a comunitatii, sansele lor de integrare si incluziune sociala sunt minime, realizarea unei conexiuni intre participanti si copiii beneficiari ai proiectelor Asociatiei CONIL, amenajarea unui mic parc si a unui teren de sport in curtea scolii, schimbarea perceptiei si cresterea gradului de acceptare si toleranta fata de acesti copii. La finalul serii s-au strans aproape 5.000 de euro (licitatie, tombola, donatii)

Credem in educatia pentru toti!

…este deviza Asociatiei CONIL (Presedinte Adela Hanafi), al carei scop este acela de a pregati integrarea in societate a elevilor cu cerinte speciale de educatie, dezvoltarea serviciilor de educatie incluziva, dezvoltarea serviciilor de interventie timpurie pentru copiii cu nevoi speciale, a celor cu handicap si dizabilitati associate.
Viziunea asociatiei este aceea de a crea o imagine optima a spatiului educational unde resursele umane si materiale sunt folosite pentru dezvoltarea armonioasa a personalitatii elevului in conformitate cu potentialul sau in vederea integrarii sociale si profesionale – spune Adela Hanafi care a luptat din rasputeri sa schimbe sistemul de educatie si prejudecatile legate de copiii cu nevoi speciale, pornind acest proiect de la dragostea pentru propriul sau copilul atipic si ajungand la o viziune educativa.
Transformarea scolii intr-un centru de resurse educationale si asistenta psihopedagogica care sa vina in sprijinul copiilor si al familiilor lor. Valorile pe care le promovam si dupa care ne ghidam activitatea sunt umanismul, altruismul , toleranta, spiritul de echipa, empatia, originalitatea, daruirea, colaborarea in cadrul echipei de lucru si autoperfectionarea. De asemenea, un element distinct il reprezinta abordarea personalizata a copiilor cu CES in procesul instructiv-educativ si terapeutic – a mentionat Alice Boangiu Director Educational al Asociatiei CONIL al carei obiectiv nostru principal se refera la asigurarea unui complex de servicii educationale si terapeutice (terapii logopedice, de psihodiagnoza, compensatorii, stimulatorii) care sa valorifice si sa stimuleze potentialul fiecarui copil.
Asemeni primei editii a carei deviza a fost Trimite un copil atipic la scoala, Gala speciala pentru educatie a fost sustinuta de personalitati din mediul artistic, economic, media si social care au demonstrat ca oamenii valorosi cred in proiecte valoroase.
Elena Gheorghe, Dan Teodorescu si Trupa Taxi, Marioara Man Gheorghe, Raluca Moianu, Vlad Ionescu, Leon Magdan cu Teatrul de Umbre, Ioana Maria Moldovan, Fabian Sancez, Nicu Alifantis, Mihai Napu Band, Ioana Enea si Mihaela Panca, pianista Andra Petre, Trupele de dans Dream Word, Trei Pazeste si Visatorii (Scoala Gimnaziala Sfantul Nicolae), elevii Scolii Primare CONIL – sunt doar cativa dintre cei care s-au alaturat neconditionat la ambele editii cauzelor Asociatiei CONIL.
Suntem o scoala normala, deschisa tuturor copiilor, inclusiv celor cu nevoi speciale. Specificul nostru, pornind de la premiza ca fiecare individ este unic, avand propriul sau ritm de dezvoltare, este un curriculum adaptat fiecarui elev, acesta beneficiind de un program individualizat conceput in functie de nevoilor sale – tine sa mentioneze presedinta asociatiei. In cadrul unitatilor CONIL, pe langa copiii tipici, au portile deschise si copiii atipici, cei diagnosticati cu ADHD, hiperkinezie, epilepsie, tulburari de spectru autist, sindrom Down, tetrapareza spastica,, hipoacuzici, tulburari de vaz, retard mediu, in general copii care in urma evaluarii profesionistilor nostri ating un IQ situat intre 55 – 70. De asemenea, cei cu tulburari emotionale, proveniti din familii monoparentale sau abuzati. Toleranta si acceptarea sunt printre principiile de baza ce ne guverneaza activitatea. Elevii claselor mixte ale CONIL sunt egali, aceasta este si premiza integrarii. Din experientele si contactul cu cineva altfel, invatam cu totii, incet-incet, lectia pretioasa a ajutorului reciproc, a bunatatii si a tolerantei. Am avut situatii in care nu copiii au fost cei ce au respins colegii atipici, ci, culmea, parintii. Am incercat sa explicam tuturor ca echipa CONIL crede in educatia pentru toti, ca prezenta unor astfel de copii atipici este un beneficiu reciproc, ambii copii avand de invatat lectii importante. Copiii tipici nu pot fi crescuti in bolul de sticla si izolati de lumea reala in cadrul careia, de-a lungul vietii, se vor intersescta cu persoane cu diferite dizabilitati.
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Cristina Ardelean