Compozitoarea Felicia Donceanu, la ceas aniversar, 85 de Ani

Cu ocazia aniversarii a 85 de ani de viata si peste 55 de ani de cariera, binecunoscuta si apreciatat compozitoare Felicia Donceanu a creat Ierburi de Leac, o fantezie muzicala cu actori, cor si instrumentisti, ca un elixir al inimii, distribuit exclusiv in farmaciile Catena.

Am conceput spectacolul in premiera, Ierburi de Leac, cu gandul la potrivirea dintre misiunile noastre: Catena ofera leacuri pentru trup, noi aducem leacuri pentru suflet – a spus compozitoarea despre acest proiect cultural artistic organizat de Asociatia Smart’Art si sustinut de Catena.
Compozitoare, scenarista, regizoare, Felicia Donceanu ramane vesnic tanara si cu zambet de copil pentru ca detine o… reteta-minune pe care va invitam sa o descoperiti cantata in prima auditie la spectacolul aniversar – Ierburi de Leac, Felicia Donceanu 85, de la Ateneul Roman. Ierburi de Leac, creatie compusa in 2016, este un vodevil pentru actori si instrumente de percutie, inspirat de retetele stravechi, de cantece si descantece, adunate toate cu har intr-un fel de panaceu universal contra tuturor…durerilor trupului, mintii si, mai ales, ale inimii.
Cu acest spectacol muzical in premiera am indrazni sa spunem, customer tailored, conceput special pentru farmaciile Catena, Felicia Donceanu ne dezvaluie secretul dozei perfecte de armonie si speranta care sa trateze tristetile sau alte afectiuni mai usoare ale sufletului – a adaugat si PR Manager Vice-presedinte Asociatia SmartArt. In timp, Felicia Donceanu a combinat in creuzetul imaginatiei ei leacuri muzicale, inspirate de tainice muze cunoscatoare ale naturii…umane. Le-a asezat intr-o cutie cu surprize si cand toate acestea se vor fi adunat, a chemat artistii – actori, muzicieni, cantareti – ca sa-i invete cum sa le administreze, in doze bine cantarite, iubitorilor de arta. Acum acestia va vor invita in Fantasia, taramul unde durerile, temerile si grijile dispar!… Iata cum va puteti gasi leacul cu… arta: culegeti din viata cu umor toate momentele frumoase, sanatoase, priviti cu atentie si inocenta fiecare culoare, floare, gaza si asteptati cu rabdare anotimpul fructelor coapte. Un echipaj instruit, plin de pasiune, cu nazuinte inalte, asteapta sa se lanseze in aceasta aventura.
Echipajul ales de capitanul Felicia Donceanu este alcatuit din actorii: Anca Sigartau, Mihai Bisericanu si Mihai Gruia Sandu, soprana Simona Jidveanu, Trio Mozaic (Oana Spanu-Visenescu – vioara/viola, Diana Spanu-Danila – pian si Emil Visenescu – clarinet), All’s Choir (dirijor: Adrian Ionescu).

Despre Felicia Donceanu

S-a nascut pe 28 ianuarie 1931, la Bacau. Studiile muzicale le-a urmat la Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucuresti (1949 – 1956), unde a studiat cu Mihail Jora (compozitie), George Breazul si Ioan D. Chirescu (teorie si solfegiu), Paul Constantinescu (armonie), Nicolae Buicliu (countrapunct), Mircea Basarab (orchestratie).
A fost redactor la Editura pentru Literatura si Arta (ESPLA) din Bucuresti, sectia muzicala (1956 – 1958) si la Editura Muzicala, Bucuresti (1958 – 1966). A scris articole si cronici in Muzica, Contemporanul, Munca, Azi. A sustinut conferinte, prelegeri, concerte-lectii, emisiuni radiofonice. A scris texte pentru muzica proprie si pentru diverse lucrari corale apartinand diferitilor compozitori romani, a scris scenarii pentru radio si pentru spectacole muzical-coregrafice si a realizat ilustratii de carti pentru copii.
A fost distinsa cu Mentiune speciala la Concursul International de Compozitie de la Mannheim (1961), cu premiile Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (1983, 1984, 1986, 1988, 1993, 1996, 1997), Ordinul Meritul Cultural, clasa I (1981), premiul George Enescu al Academiei Romane (1984).
A compus in mai multe genuri, inclusiv muzica de scena – Tartuffe de Molière, 1965; Masura pentru masura de William Shakespeare, 1965, muzica vocal-simfonica: Invocatio, poem pentru soprana, vioara, pian si orchestra de camera, text religios si citate din Ovidiu, 1999, muzica simfonica: Mesterul Manole, poem simfonic, 1956, rev. 1968, rev. 1977, muzica de camera: Inscriptie pe un catarg, balada pentru harpa solo, 1989; Diptic pentru oboi, clarinet, fagot, 1989; Lamento pentru soprana, doua viole de gamba, clavecin si percutie, text religios, 1994), muzica corala, muzica pentru voce si pian, muzica pentru copii, teatru instrumental pentru prescolari, teatru instrumental: Fantasia per piano-forte et cetera, pantomima pentru pianist si alti doi instrumentisti, 1998; Tablouri vivante pentru voce, instrumente si dansatori, 1999 s.a.
Doamna Felicia Donceanu este o sursa permanenta de energie, ca un izvor de munte cu apa limpede care iti aminteste sa privesti cerul, sa te bucuri de soare si sa asculti soaptele sufletului tau. All’s Choir adauga natural armoniile vocilor umane, ca intr-un pastel in care fiecare nuanta este importanta, pentru ca „pictorita” Felicia Donceanu a imaginat pentru noi. Culori, flori, fructe si Retro Tango, doua tablouri in tonuri diferite, unele diafane, pastorale,altele pasionale si nostalgice – Alin Horia Manzat – fondator All’s Choir, Presedintele Asociatiei SmartArt
(…) este un om frumos, Omul lui Dumnezeu, daruit cu har pentru a mangaia sufletele ratacite prin lumea asta buimaca. O privesc cu drag cum descopera si se joaca cu instrumente de pe alte continente, cum se bucura de sunetele lor, cum imagineaza, cu indrazneala celui care nu se teme de ridicol, povesti cu leacuri pentru oamenii prea seriosi, pentru oamenii care au uitat de ei insisi, pentru oamenii care nu au curaj sa iubeasca – Ligia Necula – Vice-presedinte Asociatia SmartArt.
Colaborarea mea cu distinsa doamna, compozitoarea Felicia Donceanu, a debutat atunci cand Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania mi-a recomandat sa intrepretez muzica dumneaei pentru a continua promovarea muzicii noi si, totodata, a asigura perpetuarea Studioului de Muzica Veche a carui cofondatoare este. Am cunoscut-o personal pe maestra in cadrul intim al casei dumneaei. Apreciez la dansa naturaletea in gest, fapta si cuvant, eliminarea oricarui protocol rigid care impune usi de sticla intre diferite generatii de muzicieni. Ii multumesc pentru faptul ca ma priveste ca pe o colega din alta generatie, dandu-mi posibilitatea si dorindu-si ca si eu sa o privesc in acelasi mod – pastrandu-se, desigur, condescendenta, intr-un ambient sufletesc creativ. Din aceste motive, am facut aproape spontan priza cu Felicia Donceanu – Simona Jidveanu, soprana
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Cristina Ardelean