Suflet in Culori – eveniment pentru copiii cu autism

Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura si Asociata Help Autism au demarat un proiect comun de informare si constientizare a publicului larg si, in acelasi timp, o campanie de strangere de fonduri in beneficiul copiilor care sufera de Tulburari din Spectrul Autismului (TSA).

Conferinta de presa dedicata evenimentului „Suflet in Culori”, concertul caritabil organizat si sustinut in beneficiul copiilor cu autism a fost gazduita de Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (coordonator Doris Theodora Mircea, reprezentant special).

Pe 2 aprilie se sarbatoreste in intreaga lume Ziua Internationala de Constientizare a Autismului. Initiat de Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura (presedinte Mihai Stan) si Asociația Help Autism (presedinte Daniela Bololoi) in parteneriat cu Societatea Romana de Radiodifuziune, acest concert de binefacere a fost gazduit de Sala Radio. Concertul caritabil a fost sustinut de patru tineri artisti care s-au alaturat benevol acestei cauze: soprana Rodica Vica, tenorul Stefan Pop, violonistul Vlad Maistrovici si pianistul Stefan Doniga si a fost prezentat de actrita Manuela Harabor si Marius Constantinescu. Prin organizarea acestui concert caritabil s-a urmarit strangerea de fonduri din vanzarea biletelor, dar si din donatii, suma colectata usurand practic activitatea Asociatiei Help Autism care va oferi in continuare acces la terapie gratuita unui numar cat mai mare de copii diagnosticati cu autism.

Autismul este o tulburare de spectru, de aceea persoanele cu autism sunt foarte diferite, unele pot vorbi, altele nu; unele pot invata vizual, altele auditiv; unele pot fi sociabile, altele mai putin. Autismul nu se poate vindeca, dar se poate recupera si, cu interventie timpurie intensiva, pana la 47% dintre copiii cu autism pot duce o viata independenta. Procesul de recuperare poate fi complex, astfel incat sa nu poata fi deosebiti de ceilalti copii. Autismul se poate recupera prin interventie terapeutica ABA (Analiza Comportamentala Aplicata). Fara terapie, simptomele autismului si comportamentele disfunctionale se agraveaza in timp. Din pacate, acesta interventie este de durata si foarte costisitoare si, cel putin deocamdata, legislatia din Romania nu permite decontarea prin asigurarile sociale. Iata de ce se impun campaniile de strangere de fonduri, pentru ca tot mai multi copii sa poată beneficia de terapie adecvata, pentru a reusi integrarea lor in scoala si societate.

In Romania, sunt aproximativ 30.000 de persoane care sufera de Tulburari din Spectrul Autismului. In lume, 1 baiat din 84 si 1 fetita din 157 sufera de autism. Autismul poate sa apara in orice familie, indiferent de rasa, etnie, zona geografica, nivel de educatie.

Asociația Help Autism se implica activ in derularea de programe de constientizare a autismului, diagnostic precoce si interventie timpurie pentru copiii cu autism. Aproximativ 150 de copii inscrisi in cadrul asociatiei primesc zilnic servicii de recuperare gratuita.

In noiembrie 2013 a deschis primul centru gratuit din tara de diagnoza precoce si interventie timpurie in autism, pe 3 martie 2014 a inaugurat prima filiala in Suceava, iar pe 2 aprilie a inaugurat la Bucuresti ”Casa Soarelui”, un centru construit in parteneriat public privat (Primaria Sectorului 3 şi DGASPC Sector 3). Destinat interventiei timpurii in autism, ”Casa Soarelui” (str.Marin Pazon nr. 2B) este centru gratuit de diagnostic precoce, evaluare psihologica și consiliere pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 1-4 ani cu intarzieri de dezvoltare. Aici, peste 20 de copii diagnosticati cu autism vor primi zilnic servicii gratuite de terapie, iar parintii beneficiaza gratuit de diagnostic si consiliere. Echipa multidisciplinara este formata din psihiatri, neurologi si psihologi acreditati in terapii cognitiv-comportamentale.

Asociația Help Autism organizeaza si se implica in alte numeroase proiecte, evenimente si campanii, unul dintre ele fiind si ”Rocket Bike Fest–HelpAutism”, desemnat “Proiectul de voluntariat al anului 2013 în domeniul sport și recreere” la Gala Nationala a Voluntarilor. Fondurile stranse au contribuit la continuarea Programului Național de Diagnostic Precoce, Evaluare Psihologica si Interventie Timpurie in Autism si la sansa spre recuperare pentru peste 100 copii cu tulburari din spectrul autist. Anul acesta evenimentul va avea 2 editii, pe 1 iunie si pe 20 septembrie si se va desfasura in Padurea Cernica.

Integrarea acestor copii este o provocare atat pentru parinti, cat si pentru cadrele didactice si reprezinta un parcurs necesar in terapia de recuperare. Cursul adresat cadrelor didactice „Integrarea copiilor cu autism in gradinite și scoli de masa” pune la dispozitie instrumentele cu care copilul cu tulburare din spectrul autist poate sa se integreze in clasa si poate fi acceptat de colegii lui.

”Copiii pe care-i sprijinim sunt deosebiti, la fel ca toti copii din lume” – spunea Daniela Bololoi. ”Cu totii merita si lupta alaturi de parintii lor pentru o viata mai buna”.

Senso TV a fost partener media al concertului caritabil ”Suflet in culori” de la Sala Radio.

Realizator: Oana Georgescu
Foto: Asociatia Help Autism, Oana Georgescu, George David (2013, Rocketbike)