Calul, un terapeut innascut

Conferinta de presa ce a marcat lansarea proiectului “Calul, un terapeut innascut. Echitatia psihoterapeutica in abordarea tulburarilor psihice, fizice si sociale” a fost gazduita de Sala “Victor Ion Popa” a Muzeul Satului Bucuresti.

Initiat de Asociatia “City Arts” si derulat in parteneriat cu centrul de echitatie “Equestria”, acest proiect isi doreste sa demonstreze faptul ca echitatia psihoterapeutica poate face minuni la copiii cu tulburari din spectrul autist, dar si in cazul celor care sufera a tulburari psihice, sociale sau au deficiente neuro-motorii. Asociatia isi doreste sa ofere prin hipoterapie, speranta ameliorarii unor boli precum autism, sindrom Down, scleroza multipla, traumatisme cerebrale, tetrapareza spastica, paralizie cerebrala, disfunctii senzoriale sau distrofie musculara. Programele de terapie cu caii sunt dezvolatate cu succes de mai multi ani in toate tarile in care au fost implementate.

In toate aceste cazuri, fara exceptie, terapeutii si instructorii lucreaza cu dedicatie, aproape de copii, adulti si de cai. Astfel, echitatia psihoterapeutica poate face minuni pentru copiii cu autism, dar si in cazul altor tulburari de ordin fizic, cognitiv, social, emotional, educational sau comportamental. Mai mult, orice fobie se poate trata cu ajutorul hipoterapiei. Psihoterapia asistata de cai este o forma de terapie in echipa formata din psihoterapeut si instructor de calorie si da rezultate uimitoare datorita calitatilor innascute de terapeut ale calului. In unele cazuri, evolutia este atat de spectaculoasa, incat 5-10 sedinte sunt suficiente. Daca terapia ABA (Applied Behaviour Analysis) se ocupa de recuperarea unor cunostinte, hipoterapia acopera in schimb partea de abilitati sociale. Stimularea prin acest gen de terapie este foarte puternica si complex si nu poate fi reprodusa de nici un alt gen de terapie.

Acest material va este oferit de Catena.

Realizator: Oana Georgescu

Foto: Florian Gindila, Stefania Cristina Irescu, Oana Georgescu