Happy Run – Race for the Cure 2020, cea mai mare cursă europeană dedicată sănătăţii – sponsor CATENA

Toamna aceasta, campania destinată Sănătății Femeii a Fundatiei Renașterea a debutat cu cea de-a VI-a editie a cursei ”Happy Run - Race for the Cure” România, un eveniment sponsorizat prin tradiție de Catena și care s-a desfășurat în premieră mondială, în format digital, în același timp cu alte 31 de state europene partenere.

În perioada 25 – 27 septembrie 2020 ”Race for the Cure” a aliniat Romania la linia de start a Europei în cursa pentru prevenirea și combaterea cancerului la femei unde, anual, conform estimărilor, sunt diagnosticate cu cancer mamar 9.629 de femei la nivel național, iar numărul deceselor se ridică la 3.209. Toate înscrierile celor care au ales să participe pentru Fundatia Renașterea, de oriunde s-ar afla in lume, se vor transforma în analize medicale (teste ”Papanicolau” și mamografii) pentru femeile defavorizate din România.

Pentru înscrierea la Digital Race for the Cure, persoanele care au dorit să susţină Fundaţia trebuiau să intre pe platforma raceforthecure.eu, apoi să aleagă ţara pentru care vor să doneze, să selecteze echipa din care vor să facă parte, să doneze suma pentru înscriere (50 de lei), după care au primit un număr de concurs. De pildă, printre cele 75 de echipe înscrise initial s-au numărat şi cele ale unor persoane publice, precum Andreea Esca, Inna, Cătălina Ponor, Andreea Bănică, Iuliana Tudor, Alexandra Dinu, Dana Rogoz, Atena Boca, Ada Condeescu sau cele ale fotbaliştilor de la Rapid şi Dinamo.

"Deşi suntem în anul 2020, în România mor prea multe femei de cancer", făcând o comparaţie între Belgia, unde rata de supravieţuire a femeilor diagnosticate cu cancer în stadiu 1-2 este de 84%, şi ţara noastră, unde rata de supravieţuire este de numai 64%” – a spus Andreea Esca, Ambasadorul Fundației Renașterea. "Diferenţa are drept cauză faptul că depistarea bolii se face mai târziu în România. E nevoie de implementarea unor programe de screening pentru toate formele de cancer, pentru că acestea pot salva vieţi. Totodată, este nevoie de donaţii pentru continuarea programelor, iar Race for the Cure are drept scop strângerea de fonduri online, care vor fi folosite pentru Unitatea Mobilă care merge în zonele unde locuiesc femei defavorizate, oferindu-le analize medicale şi teste gratuite. Fiecare înscriere reprezintă un test gratuit pentru o femeie defavorizată, iar patru înscrieri reprezintă o mamografie".

La conferința de presă ce a prefațat acest eveniment sportiv cu un puternic impact social și de mare notorietate au participat Mihaela Geoană, Președinta Fundației ”Renașterea” și Ambasadoarea Andreea Esca și membrele board-ului, Cristiana Copos, Camelia Șucu, Veronica Savanciuc, Amalia Nastase, Andreea Mihai, Adriana Cazacu. Li s-au alăturat regizoarea și scriitoarea Chris Simion – Mercurian, învingatoare în lupta cu cancerul, care avea să concureze la Race for the Cure și să strângă o sumă importantă de bani, Bogdan Matei, Ministrul Tineretului și Sportului, Consilierul prezidential Dr. Diana Loreta Păun, Dr. Turkes Ablachim, Director Medical ASSMB, Dr.Marius Geantă, Preşedinte INO-MED, Mihai Covaliu, Președintele COSR, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, Alina Ştirbu (Cosmopolis), Georgiana Iliescu (Fundaţia Globalworth), Augusta Dragic (Fundaţia Superbe) ș.a.

"Ne aflăm într-o perioadă diferită şi dificilă, pentru că pandemia a făcut ca pacientele oncologice să nu se poată adresa spitalelor pentru tratament sau diagnosticare” – a declarat Mihaela Geoană, președinta Fundației Renașterea. ”Nimeni nu a prevăzut acest lucru, dar constatăm că situaţia se prelungeşte şi e momentul să avem o strategie care să ofere acces la serviciile medicale, să nu întârziem diagnosticarea. E nevoie să prioritizăm crearea de circuite adaptate în spitale. Diagnosticarea rapidă şi includerea în tratament sunt prioritare pentru că întârzieri de ordinul lunilor pot reprezenta diferenţa dintre viaţă şi moarte. Noi, românii, nu avem o cultură a prevenţiei, ceea ce în cazul cancerului reprezintă timp pierdut şi o rată scăzută de supravieţuire".

Consilierul prezidenţial Dr. Diana Loreta Păun a menționat că pandemia COVID-19 nu presupune ca bolnavii cronici să fie în planul doi și că politicile prevenţiei trebuie să fie prioritare: ”Numărul pacientelor oncologice e în creştere, mortalitatea e mult peste media din UE, deci trebuie să începem cu prevenţia şi educaţia pentru sănătate. Vă felicit pentru efortul consecvent şi constant de a vă îndeplini misiunea, chiar şi în acest an, în care v-ați adaptat la noua normalitate". Preşedinţia României susţine acţiunile Fundaţiei Renaşterea prin iluminarea în roz, pe 1 octombrie anul trecut, a Palatului Cotroceni, ca "simbol al solidarităţii cu pacientele bolnave de cancer".

Anul acesta, pe 1 octombrie, de „Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului la Sân” clădirea Spitalului Colţea va fi luminată în roz, culoarea speranţei.

Text: Oana Georgescu