Copiii si Marea

Marea, atat de prezenta in cantecele marinarilor si-n versurile poetilor dintotdeauna, ne incanta pe toti si ne relaxeaza prin peisajul vindecator: plaje nesfarsite de nisip, scoici, alge, pietricele, melci, valuri inspumate, pescăruşi, vuietul vantului si mirosul sarat al brizei. Specialistii spun ca zgomotul valurilor modifică vibraţiile creierului inducînd o stare profundă de relaxare.
Climatul marin îmbunătăţeşte metabolismul general cu aproape 15 %. Acest lucru este important mai ales pentru copiii care sînt în creştere.
Lumina solară stimulează metabolismul calciului şi fosforului. Apa le sustine greutatea, iar ei sunt liberi sa-si miste picioarele si mainile asa cum doresc. Pe omul sănătos, climatul marin îl face mai vioi şi mai tonic, îl spala de griji, il binedispune, il căleşte, printr-o revigorare generală. Si la copii, efectele terapeutice sunt completate de umiditatea creata de vaporii bogati in clorura de sodiu.
Actiunea apei stimuleaza schimburile nutritive, dar si adaptabilitatea pielii la variatiile de temperatura, crescand astfel rezistenta copilului la raceli. Expusa la soare, pielea delicata a unui bebelus se poate inrosi chiar daca este o zi noroasa. Se ştie că expunerea la soare în doze optime are o acţiune antirahitică prin sinteza vitaminei D la nivelului pielii, vitamină indispensabilă fixării calciului în oase. Iar apa sarata a marii stimuleaza si tonifica mucoasele din regiunea faringiana si activitatea amigdalelor. Marea e benefica pentru cei mici, copiii sunt fericiti pe malul marii, dar aveti grija ca baile de soare si de mare sa fie luate in doze mici!