Dr. Catalin Costovici – Riscul expunerii la radiatiile solare

Medic Primar Oncologie Medicala, Dr. Catalin Costovici de la Centrul Medical de Diagnostic Tratament Ambulatoriu si Medicina Preventiva al Academiei Romane pledeaza pentru importanta preventiei riscului de imbolnavire de cancer la san, dar si de cancer al pielii datorat mai ales expunerii repetate si indelungate la radiatiile solare.

Este foarte important ca pacientele sa cunoasca tipul de cancer de san de care sufera, aceasta boala reprezentand cea mai frecventa forma de cancer intalnita la femei, cu o incidenta in Romania de 8000 cazuri noi pe an si peste 3000 decese anual – spune Dr. Costovici, membru al ASCO (American Society of Clinical Oncology) – Societatea Americana de Oncologie Clinica, ESMO (European Society of Clinical Oncology) – Societatea Europeana de Oncologie Clinica (a fost si Presedinte al Nationalei Tinerilor Medici Oncologi intre 1999 – 2002), IASLC (International Association for the Study of Lung Cancer) – Asociatia Internationala pentru Studiul Cancerului de Plamani, ESGO (European Society of Gynecologic Oncology) – Societatea Europeana de Oncologie Medicala si al SROM (Societatea Romana de Oncologie Medicala). Cu o sustinuta activitate de cercetare in domeniu, Dr. Catalin Costovici a urmat numeroase cursuri postuniversitare in Italia (Roma), Malta, Ungaria (Budapesta), Belgia, SUA (Indianopolis), Scotia (Edinburgh), a sustinut numeroase comunicari de specialitate la conferinte si congrese nationale si internationale si a semnat zeci de studii si articole in publicatii de specialitate.

Se fac progrese importante in depistarea biologica a acestor boli avand in vedere ca se pot face determinari pentru a cunoaste despre ce fel de tumora este vorba si in functie de aceasta se poate stabili un tratament personalizat. De fapt, terapia personalizata este viitorul tratamentul bolilor oncologice. Nu este suficient sa folosim doar tratamente scumpe, pentru ca acelasi medicament recomandat in cazul a doi pacienti cu doua profiluri genetice diferite care sufera de aceasi boala, in acelasi stadiu, nu va avea acelasi efect asupra evolutiei bolii. Astfel, rata de supravietuire va creste considerabil, chiar si in cazul bolnavilor in stadiul metastazic.

Expunerea indelungata la soare afecteaza mai ales persoanele cu multe alunite ce prezinta un risc crescut de a dezvolta melanom. Pericolul este foarte mare si de aceea este necesar un consult periodic de catre un dermatolog cu experienta care trebuie sa dea informatii referitoare la fotoprotectie si la restrictiile ce se impun la expunerea la soare, precum si interzicerea utilizarii surselor artificiale de UV (solar). Orice pacient care a avut un melanom trebuie monitorizat, iar expunerea la soare este interzisa categoric si se recomanda protectie antisolara mecanica (haine, palarie) si chimica (creme cu SPF 30 – 50).

Cancerul a devenit o boala a tuturor varstelor, mai ales ca se observa o incidenta spectaculoasa, de peste trei ori, fata de acum 20 de ani. Trendul este ascendent si de aici, eforturile conjugate ale societatilor oncologice profesionale internationale in primul rand pentru implementarea screeningului populatiei aparent sanatoase in vederea depistarii precoce a cancerului si, pe de alta parte, pentru stabilirea unui limbaj comun terapeutic in functie de maladie, stadiul bolii, afectiuni asociate – a spus Dr. Catalin Costovici care a participat recent la Chicago (SUA) la un congres mondial dedicat in mod special imuno-oncologiei, o noua forma de tratament, care implica sistemul imunitar al organismului, in toata complexitatea sa. Se doreste a se renunta treptat la tratamentele clasice precum chimioterapie (o terapie devastatoare), radioterapie si interventia chirurgicala. Sunt studii care au aratat ca terapiile imuno-oncologice au crescut rata de supravietuire a pacientilor cu 50% si au avut rezultate bune in tratamentul melanomului malign, al cancerului pulmonar sau al cancerului de rinichi.

Realizator: Oana Georgescu