Alunitele la control! Cand ar trebui sa ne ingrijoram

Sănătatea pielii a devenit extrem de importantă în ultimii ani, din cauza efectelor negative ale soarelui care a devenit tot mai agresiv de la an la an. Când trebuie să ne protejăm pielea și prin ce metode ne explica mai jos specialistul cu care am stat de vorbă despre controlul alunițelor.

Dr. Ana-Maria Vișinescu, medic specialist Dermatologie-Venerologie la Centrul Medical Integrat de Diagnostic și Tratament Lotus-Med ne-a oferit informații importante despre nevii melanocitari (pigmentari), cunoscuți în limbajul uzual drept alunițe, despre cum ne putem proteja și cum se verifică sănătatea acestora.

Nevii (alunițele) sunt aglomerări de melanocite (pigmentul care dă culoarea pielii) și se prezintă ca mici excrescențe la nivelul pielii, cu o coloare mai închisă decât aceasta. Alunițele nu diferă doar în privința culorii (pot varia de la nuanțe de roz la maro deschis și maro închis), ci și ca formă, dimensiune și număr.

O aluniță obișnuită nu poate avea diametrul mai mare de 6 mm, are marginile bine conturate, o culoare uniformă, cu sau fără fire de păr. Majoritatea oamenilor au alunițe congenitale (s-au născut cu ele), dar ele se pot și dobândi în timp prin supraproducția de melanină. În majoritatea cazurilor, alunițele sunt inoffensive, dare le trebuie verificate anual și ținute sub control, mai ales dacă se observă o modificare a formei.