Revascularizarea este singura interventie care salveaza piciorul diabetic

Diabetul este o afectiune cronica ce se caracterizeaza printr-o productie insuficienta a insulinei de catre organism sau printr-o senzitivitate scazuta la insulina. Insulina este un hormon esential in absorbtia glucidelor din sange si transformarea acestora in energie. Persoanele ce sufera de diabet prezinta un risc mult sporit de amputare partiala sau totala a unui picior, boala fiind de asemenea cauza principala a ulcerelor si infectiilor la picioare. Apriximativ un sfert din persoanele ce sufera de diabet dezvolta o problema la nivelul picioarelor provocata de catre boala.

Ce este piciorul diabetic si de ce nu trebuie ignorat

Cele doua afectiuni majore ale piciorului prezente la pacientii ce sufera de diabet sunt neuropatia diabetica si boala vasculara periferala.

Boala vasculara periferica reprezinta blocarea vaselor de sange catre si dinspre extremitati din cauza depozitelor de grasime provocate de catre diabet. Consecintele reducerii cantitatii de sange pompate catre extremitati sunt dureri, infectii, rani ce se vindeca foarte lent, sau chiar amputarea in cazurile severe.

-Neuropatia diabetica este caracterizata prin degradarea terminatiilor nervoase ale piciorului, ca o consecinta a diabetului. Aceasta afectiune amorteste extremitile, devenind astfel mai dificil pentru o persoana cu diabet sa simta diverse iritatii sau infectii la nivelul piciorului. De asemenea, devine mai dificil de simtit incaltamintea neadecvata, sporind sansa aparitiei batataturilor sau a mici rani la picior. Netratata la timp, o infectie la picior se poate transforma rapid in ulcer sau chiar intr-o gangrena, crescand semnificativ riscul amputarii.

In lipsa tratamentului corespunzator si a unui bun control al glicemiei, pacientul cu picior diabetic poate suporta o serie de complicatii precum

Infectii ale pielii si oaselor – Afectiunile vaselor de sange si ale terminatiilor nervoase din picior maresc considerabil sansa aparitiei unei infectii in urma unei mici rani sau taieturi.

Abces – In unele cazuri infectiile formeaza cavitati pline cu puroi in oase sau tesuturi, numite abcese.

Gangrena – atunci cand diabetul provoaca blocajul vaselor de sange catre picioare, portiunile afectate se vor necroza.

Deformitati – Afectarea terminatiilor nervoase poate slabi muschii piciorului si provoca diverse deformari ale acestuia.

Amputare – Data fiind predispozitia pacientilor cu diabet de a observa o problema la picior abia dupa ce infectia s-a instalat, in cazurile foarte grave singura solutie ramasa este amputarea.

Revascularizarea chirurgicala salveaza piciorul diabetic

”In situatiile in care tratamentele conventionale si schimbarile in stilul de viata sunt insuficiente pentru ameliorarea problemelor cauzate de catre diabet la nivelul picioarelor, singura metoda de salvare a piciorului de la amputare este o interventie chirurgicala cu scopul de a restaura vascularizarea in zona afectata. In general interventia chirurgicala implica extirparea tesutului deja necrozat si imbunatatirea circulatiei piciorului, fie prin proceduri menite sa redirectioneze sangele pentru a evita vasele de sange deja blocate, fie prin redeschiderea acestora”, explica Dr. Andreea Stancu, medic chirurg vascular la Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica.

In situatiile in care problema este depistata din timp, tratamentul endovascular este cea mai buna solutie pentru redeschiderea vaselor blocate si imbunatatirea circulatiei sangvine din zona. Acesta implica introducerea unui cateter in vasele de sange afectate, ce are la capat un mic balon. Odata ghidat cateterul pana in zona afectata, balonul este umflat pentru a forta peretii vasului de sange sa se deschida. In unele situatii e nevoie sa se monteze o plasa metalica numita stent in interiorul vasului sangvin, pentru a il tine deschis.

Este foarte important de stiut ca dupa revascularizare, pacientul trebuie sa renunte la fumat, sa tina sub control glicemia si sa faca miscare.