Boala arteriala periferica. Simptome si metode de tratament

Deschide videoclipul

Boala vasculara periferica este o problema circulatorie des intalnita cu preponderenta la persoanele de peste 65 de ani, in special la barbati. Aceasta ce se manifesta prin ingustarea arterelor si reducerea circulatie sangvine la nivelul membrelor inferioare. Lipsa unui flux de sange adecvat la acest nivel provoaca dureri si probleme la mers. Aceasta afectiune poate, de asemenea, sa fie un semn al inrautatirii circulatiei arteriale la nivelul intregului organism, implicit al circulatiei catre creier si inima.

”Cea mai des intalnita cauza a bolii vasculare periferice este arteroscleroza, si anume acumularea de grasime pe peretii arterelor, ce are ca si consecinta reducerea fluxului sangvin. Fiindca cele mai grave consecinte ale acestei probleme pot avea loc la nivelul creierului sau inimii, durerile la nivelul picioarelor sunt un simptom ce nu trebuie neglijat”, Dr. Andreea Stancu, medic chirurg vascular Spitalul de Boli cardiovasculare Angiomedica.

 

Care sunt simptomele in boala arteriala periferica

 

Cele mai comunte simptome sunt dureri si crampe musculare survenite dupa o activitate fizica usoara, precum mersul pe jos (pe distante de pana in 200 de metri), ce dispar dupa cateva minute de repaos. In general, punctul central al durerii este chiar locul unde artera este infundata, cel mai frecvent la nivelul gambei. Durerea poate varia de la un discomfort usor la durere foarte puternica. Uneori durerea are caracter de arsura.

 

Boala arteriala periferica usoara este asimptomatica, in timp ce forma moderata sau severa determina frecvent atenuarea sau disparitia pulsurilor periferice, acestea fiind adeseori detectat prin ecografie Doppler.

 

Prevenirea bolii arteriale periferice

 

Cea mai buna metoda de preventie este un stil de viata sanatos. In functie de principalul factor de risc, anumite masuri trebuie luate pentru prevenirea sau eliminarea bolii vasculare periferice:

 

  • Fumatorii ar trebui sa renunte la acest obicei neplacut si daunator
  • Controlul tensiunii arteriale
  • Un bun control al glicemiei este crucial in cazul diabeticilor
  • Exercitiile regulate sunt o metoda excelenta. Serii de 30-45 de minute de exercitii, de cateva ori pe saptamana, mentin o circulatie normala a sangelui in organism.
  • Un stil de viata ce mentine colesterolul la valori normale si o dieta care sa ajute la mentinerea unei greutati corporale optime sunt de asemenea masuri foarte importante in preventia problemelor vasculare.

 

Arteroscleroza si problemele vasculare periferice nu trebuie tratate cu usurinta, fiindca au potentialul de a duce catre afectiuni foarte grave, invalidante. La nivelul membrelor inferioare, se poate ajunge la ischemie critica a membrelor inferioare, cu complicatii serioase ce pot duce pana la amputarea membrului in cauza. De asemenea, cand arterele ce transporta sange catre creier si inima sunt afectate, cresc riscurile de atac de cord sau atac vascular cerebral.

 

Metode de tratament

 

Toti pacientii necesita controlul agresiv al factorilor de risc, cum ar fi renuntarea la fumat si controlul diabetului, dislipidemie, hipertensiunii si hiperhomocisteinemiei.

 

Activitatea fizica 30-35 min de mers pe banda rulanta, folosind tiparul activitate- repaus- activitate, de 3-4 ori pe saptamana este o modalitate terapeutica eficace, dar rar folosita. Poate creste distanta parcursa fara aparitia simptomelor si amelioreaza calitatea vietii.

 

Pacientilor li se recomanda sa mentina picioarele sub nivelul inimii. Pentru ameliorarea durerii in timpul noptii, capul patului poate fi ridicat cu 10-15 cm, astfel incat fluxul sanguin la nivelul picioarelor sa fie crescut.

 

 


Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.