Preventie si solutii in urgentele cardiovasculare

Dr.Vlad Damian Vintila-medic primar med.int.,med.sp.cardiologie-Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti si dr.Liviu Ulmeanu-medic specialist medicina de urgenta-Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti vorbesc despre afectiunile cardiovasculare si despre manevrele de prim ajutor in cazul urgentelor medicale de acest tip.

Resuscitarea cardiopulmonara efectuata de multe ori de persoane fara pregatire medicala, in anumite situatii poate salva viata, daca este efectuata corect si cat mai rapid. Pentru a putea acorda primul ajutor, prima conditie este recunoasterea urgentei si evaluarea rapida a situatiei de la fata locului si a starii victimei. Acest lucru poate fi posibil daca persoana care acorda primul ajutor are notiuni minime de fiziologie respiratorie si cardiopulmonara.

Daca nu se detecteaza pulsul si victima nu respira, se anunta serviciul 112 si se incep manevrele de resuscitare cardio-respiratorie: respiratie artificiala si masaj cardiac in raport de 1:5 daca sunt 2 salvatori si 2:15 daca e unul singur. Dupa 10 cicluri se reevalueaza starea victimei.

Daca se detecteaza puls, dar victima nu respira: se fac 10 respiratii artificiale, se anunta 112 si se continua ventilatia artificiala verificand periodic pulsul.

Masajul cardiac consta in compresii aplicate la nivelul sternului inferior:

– se plaseaza podul palmei la 2 degete superior de apendicele xifoid (cosul pieptului), iar cealalta palma deasupra acesteia
– cu coatele in extensie (bratele intinse) se comprima toracele cu putere, ritmic, cu o frecventa de 80-100 compresii pe minut

Acest material va este oferit de Catena.
Realizator: Claudia Anton