Hipertensiunea arteriala, afectiunea de care sufera unul din doi romani

Hipertensiunea arteriala este o afectiune frecventa in zilele noastre in care forta cu care sangele loveste peretii arterelor, este suficient de mare incat, pe termen lung, sa provoace probleme de sanatate, cum ar fi bolile cardiovasculare.

Cu cat inima pompeaza mai mult sange si cu cat arterele sunt mai inguste, cu atat tensiunea arteriala este mai mare.

Simptomele hipertensiunii arteriale

Cel mai adesea, persoanele cu hipertensiune arteriala acuza dureri de cap, de multe ori persistente sau repetitive, senzatia de pulsatilitate la nivelul urechilor, chiar durere in piept, ameteala. Acestea sunt simptome care trebuie sa alerteze pe oricine si reprezinta motive importante pentru o vizita rapida la medic sau chiar in serviciul de urgente al unui spital.

Valorile normale ale tensiunii arteriale

La masurarea tensiunii arteriale, tensiometrul trebuie sa arate deasupra un numar care este cuprins intre 120 – 140 mm Hg (presiune sistolica, numarul de sus de pe tensiometru), iar dedesubt un numar cuprins intre 80 – 90 mm Hg (presiune diastolica, numarul de jos de pe tensiometru). Orice valori inregistrate peste aceste limita se incadreaza in diagnosticul de hipertensiune arteriala.

Factori de risc

Pe langa factorii genetici, stilul de viata modern reprezinta cel mai important factor de risc pentru hipertensiunea arteriala. In alimentatie, sarea este principalul factor de risc; se gaseste in toata mancarea procesata si de tip fast-food, fiind cel mai raspandit conservant. De asemenea, sedentarismul, obezitatea, colesterolul si grasimile in sange, fumatul, dar si stresul reprezinta factori de risc pentru hipertensiune. Astazi, un adult din doi are hipertensiune arteriala.

Tratament

Conf. Univ. Dr. Camelia Diaconu, medic cardiolog la Family Clinic si cadru universitar la UMF Bucuresti, ne vorbeste despre importanta administrarii constante a tratamentului. Hipertensiunea arteriala este o suferinta cronica si tratamentul trebuie administrat permanent, chiar si atunci cand valorile tensiunii arteriale sunt in limite normale. De asemenea, este foarte important controlul medical regulat cel putin o data pe an precum si masurarea la domiciliu a tensiunii arteriale. Fiecare persoana diagnosticata cu hipertensiune arteriala trebuie sa aiba in casa un tensiomeru si sa isi controleze tensiunea arteriala macar de doua ori pe saptamana (automonitorizare) pentru a evita complicatii grave ca infarctul de miocard si accidentul vascular cerebral.

De asemenea, mancarea fara sare, scaderea in greutate, miscarea cel putin 30 minute zilnic si evitarea stresului sunt obiceiuri de viata pe care pacientul cu hipertensiune arteriala trebuie sa le invete pentru a-si mentine tensiunea arteriala in limite normale.

Un material realizat de SensoSanatate cu sprijinul Catena.

Realizator: Elena Buhus

Operator imagine: Silviu Crangureanu

Editor montaj: Stanislav Pescu