Conf.Univ.Dr. Adrian Tase, medic primar cardiolog: ‘Pentru mine, medicina, muzica şi sportul fac parte din stilul de viaţă’

Este unul dintre cei mai renumiți și respectați medici cardiologi, are o carieră de excepție în domeniu, este autorul al peste 120 de publicații, cărți de specialitate, studii și cercetări și Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, filiala Argeş. S-a născut în Pitești, oraș drag, în care profesează și pe care nu l-ar părăsi niciodată (acum lucrează la Muntenia Medical Hospital), deși a făcut de câteva ori înconjurului lumii, participând la congrese, reuniuni, cursuri și stagii de specializare în domeniul cardiologiei. Este Conferenţiar în Medicină Internă, Farmacologie şi Management la Colegiul de Medicină al Universitatii din Piteşti.

Conf.Univ.Dr. Adrian Tase este și un muzician de clasă, pasionat de jazz și rock, iar fiul său, Andrei Tase îi moștenește talentul. Au fondat împreună A&AT Duo și susțin recitaluri și concerte în țară și străinătate. De altfel, muzica și sportul, alături de medicină, fac parte din viața sa de zi cu zi, dar care s-au concretizat în premii pentru interpretare și compoziție, medalii și trofee la competițiile de alergare și studii aprofundate legate între ele: Masterat în domeniul reabilitării pacienţilor cu dizabilităţi (Facultatea de Sport si Fizioterapie) şi cursul „Elemente de Terapie Muzicală”, la Facultatea de Pedagogie Muzicală. ”Pentru mine, medicina, muzica și sportul, nu sunt nici profesii, nu sunt nici hobbies-uri, ci fac parte din stilul de viață! Eu mă odihnesc de una, prin alta!” – spunea Dr. Tase. Împreună cu fiul său, Andrei Tase, chitarist și solist vocal, Doctorand în Muzică, a fondat trupa A&AT, invitată la numeroase evenimente, concerte și festivaluri.

Mi-a placut mult să cânt la pian de mic, având și norocul să îl am în casă de la vârsta de șase ani când am început studiul aprofundat – mărturisea Dr. Adrian Tase. ”Apoi, m-a fascinat, în afară de muzica clasică, jazz-ul, o muzică a libertății, mai greu accesibilă în anii 80 în România, dar care avea totuși o deschidere prin Festivalul Internațional de Jazz de la Sibiu. Toți oamenii însetați de muzică și de libertate se adunau acolo pentru o săptămână, iar atmosfera era una foarte specială, mai ales că veneau și muzicieni străini, foarte valoroși de la care aveam cu toții ce învăța. Eram doar spectator la primele ediții, apoi m-am gândit că aș putea să încerc și eu, să evoluez pe scena festivalului. Aveam niște partituri luate din Franța, le-am studiat și am luat legătura cu muzicienii vremii, cu cei de la Vocal Jazz Quartet, cu marele pianist Marius Pop, cu extraodinarul pe Johnny Răducanu, pe care l-am cunsocut foarte bine. Și uite așa am început să îmi fac loc în marea familie a jazz-ului românesc care m-a adoptat. Am pus la punct un program, mi s-au alaturat la contrabas și baterie doi instrumentiști valoroși și, în vara lui 1988 am participat la Festivalul Internațional de Jazz de la Costinești. Se pare că Adrian Tase Trio s-a prezentat farte bine, pentru că, în martie 1989 am debutat la Sibiu și am câștigat concursul debuntanților. A fost o bucurie imensă și a recunoașterii oficiale a pasiunii mele pentru muzică” .

”Așa cum scrii rețete diferite în funcție de afecțiune și de răspunsul pacientului la un tratament sau altul, la fel trebuie să știi să prescrii muzică!”

Dr. Adrian Tase a cucerit un premiu pentru compoziţie la Festivalul de Jazz de la Galaţi şi a participat la zeci de Jam-Sessions în țară și străinătate, ba chiar a organizat multe evenimente culturale. Se spune că de cele mai multe ori își așteaptă pacienţii ascultând muzică de jazz şi rock care "face bine la inimă”: ”Cred că muzica este foarte importantă pentru omul sănătos pentru a-l ține în formă, cât și pentru cel cu anumite afecțiuni. Meloterapia trebuie adaptată pacientului, pentru că, așa cum scrii rețete diferite în funcție de afecțiune și de răspunsul pacientului la un tratament sau altul, la fel trebuie să știi să prescrii muzică! La un moment dat, rugămintea colegilor de catedră, am găsit resursele necesare pentru a îmbina terapiile; era vorba despre pacienți post-infract, post-AVC sau cu insuficiență cardiacă, la care meloterapia dădea roade. A fost pasionant să culeg informații, să observ, să studies și să mă documentez despre ce înseamnă o astfel de tearapie și am reușit să structurez un curs insufficient însă dezvoltat din lipsă de timp. Voi relua cât de curând acest proiect, pentru că acum știu cum îl voi aborda împreună cu fiul meu Andrei, musician, vocalist, chitarist și doctorand în Muzică. Suntem pregătiți pentru cei care vor să trateze oamenii cu și prin muzică! Omul are nevoie de muzică, iar în aceste vremuri oamenii sunt avizi să asculte muzică și chiar să cânte. Muzica este peste tot, avem nevoie de ea și uneori trebuie să ne alimentăm cu muzică!”.

A&AT Duo este, de aproape două decenii, deja cheia succesului unei pasiuni comune, tată – fiu, solicitați să susțină recitaluri la multe evenimente muzicale. Deloc întâmplător, tânărul muzician Andrei Tase, absolvent al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, secția Interpretare Muzicală–chitară (licență și master) și-a ales ca temă pentru teza de doctorat în domeniul Științelor Umaniste și Artelor: ”Incursiune analitică privind ascendentul muzicii clasice asipra genurilor jazz-rock-pop”. A compus “La Mulți Ani, România!”, imn pop-rock dedicat Centenarului Marii Uniri (2018) și are două albume de autor ”HeartBeat 1”, cu 10 piese (2019) și Albumul “HeartBeat 2”, cu 12 piese (2020).

Realizatori: Oana Georgescu, Florin Prodana, Alexandra Tîrpea

Operator imagine: Silviu Crângureanu

Editor imagine: Stanislav Pescu