Grijă pentru inimă, grijă pentru viață!

Nu stresul in sine ne îmbolnăvește, ci modul în care gestionăm stresul. Declanșarea pandemiei, perioada de izolare, frica de îmbolnăvire, problemele financiare și toate grijile care s-au abătut asupra noastră au crescut mult nivelul de stres.

Fiecare om probabil învață să se descurce în viață cu un anumit nivel de stres. Dacă acesta crește brusc, devine greu de controlat și un om poate deveni mai expus îmbolnăvirii sau agravării unor afecțiuni existente.

Pentru că nu știm cum să facem față noilor probleme, adesea apelăm la substanțe nocive care pe moment ne pot da senzația de ameliorare a problemei. Falsă, de obicei. Consumul de alcool, de țigări, de pastile, de mâncare poate scăpa ușor de sub control, pe fondul unor emoții puternice care ne copleșesc.

Sfatul medicilor e să ținem cont de afecțiunile pe care le avem deja. Dacă e vorba de inimă, am primit recomandări ca să putem ține stresul la distanță.

Dr Ruxandra Negoi, doctor în medicină, medic specialist cardiolog, ne sfătuiește să fim mai atenți și mai conștienți de recomandările pe care le știm deja.

Să facem mișcare, să nu rămânem sedentari, o plimbare e oricând posibilă.

Fără consum de alcool și de alte substanțe. Fără a mânca exagerat. Și nu atunci când suntem supărați sau îngrijorați. Să încercăm să scădem greutatea, dacă din neglijență am lăsat kilogramele să se adune!

Să folosim orice metodă de relaxare care funcționează pentru noi. Să ascultăm o muzică, valurile mării, dacă nu putem fi chiar pe plajă. Orice ne calmează și ne îndepărtează de asaltul gândurilor negre. Pentru că o inimă sănătoasă ajută o viață bună!

Text: Mihaela Moldoveanu