Defectul septal atrial tratat minim-invaziv

Defectul septal atrial este o comunicare anormală în interiorul inimii, între atriul stâng și atriul drept, ceea ce detrmină o circulație anormală a sângelui prin aceste două ”camere”.

Poate fi depistat atât la naștere cât și mai târziu pe parcursul vieții din cauza simptomelor pe care le manifestă pacienții. Din fericire, metodele moderne de tratament sunt în general minim-invazive, ceea ce determină o recuperare rapidă a pacientului.

La vârstă adultă, defectul septal atrial se manifestă printr-un ritm cardiac neregulat, respirație greoaie și rezistență mică la efort. Aceste simptome, de obicei, alertează pacientul care solicită ajutor de specialitate. Există și cazuri în care defectul septal atrial este mai redus ca dimensiune, fiind total asimptomatic. În aceste cazuri pacienții nu se califică pentru intervenția de închidere.

Metode moderne de tratament

”În ciuda faptului că în trecut defectul septal atrial se corecta chirurgical, cu intervenții complexe care necesitau o recuperare îndelungată, în zilele noastre pacienții au la dispoziție tehnici noi, minim-invazive care nu necesită anestezie totală. Intervenția se face într-un timp scurt de aproximativ o oră, sub anestezie locală și presupune un abord de mărimea unei înțepături la nivelul rădăcinii piciorului. Prin intermediul unui cateter se introduce la nivelul celor două cavități comunicante ale inimii un dispozitiv sub forma unei umbreluțe care va menține orificiul respectiv închis”, ne-a explicat Dr. Adrian Linte, medic cardiolog intervenționist la Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica.

In maximum 24 de ore de la intervenție pacientul poate să revina în familie, fără restricții, ba chiar cu o mai buna rezistență la efort.